Сигурно много пъти добрите домакини и добрите майки са се замисляли колко вредни всъщност са боите за яйца, въпреки, че почти няма човек, който да не ги използва, за да подготви дома и трапезата за Великден. Сигурно и често сте се замисляли колко силни оцветители са например червеното цвекло, което след рязане на дъската, не може да се отмие с дни. Точно това е нашето предложение – да използваме натурални оцветители за боядисване на великденските яйца.

Най-хубавото и най-важното е, че основните цветове – жълто, червено, синьо и зелено можете да постигнете с подправки и зеленчуци, които се намират точно под носа ни – в кухненския шкаф или в хладилника.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

За червени, засмени яйчица – цвекло
Вземете 2 глави цвекло и ги настържете или нарежете на съвсем дребно. Смесете с 250 мл вода, 1 супена лъжица оцет и една супена лъжица сол. Поставете в тенджера и оставете на котлона да заври, след което отстранете от огъне и оставете да престои за около 30 минути. Прецедете едрите частици, така че да остане само тъмночервена течност, с която ще боядисате първото яйце.

За жълти, слънчеви яйчица – куркума
В малка тенджера сложете четвърт литър вода, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол. Затоплете сместа и добавете 5-6 супени лъжици куркума на прах. Бъркайте добре, докато се получи еднородна смес.

За небесно сини яйчица – червено зеле
Изобщо не се учудвайте, че от червеното зеле ще се получи синя боя, защото всъщност цветът, който зелето ще пусне във водата е лилав, а яйцата се оцветяват в прекрасен светлосин нюанс на синьото. Вземете една средно голяма червена зелка и я настържете на дребно. Поставете в тенджера заедно с 250 мл вода (или повече – според обема на зелето), лъжичка оцет и лъжичка сол. Поставете на котлона да кипне, след което оставете да изстине за 30 минутки с похлупак. Прецедете.

И сега е време да започне боядисването. Направете го както обикновено – натуралните бои изсипете в чашки, кофички от кисело мляко или стар съд. Вече сварените яйца потапяйте в разтвора. С така приготвените бои трябва да сте по-търпеливи, защото те по-трудно хващат върху яйцата. Дръжте ги по няколко минутки. Най-лесно ще ви хване червената боя, защото тя е най-наситена.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСигурно се питате къде е четвъртият цвят – зеленият. Ами, след като вече имате жълта и синя боя, ще е много лесно да ги смесите, за да получите зелена, нали?