Предстои ви ремонт у дома. Всичко върви без особени спънки до момента, в който се стига до избора на цветове за стените – не знаете трябва ли да следвате някакви правила или просто да разчитате на собствената си интуиция.

Всичко в един цвят или?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Когато боядисвате и освежавате стаите е добре те да не бъдат решени в един и същи цвят. Всяка стая трябва да има свое излъчване, така както за детската сте купили различно обзавеждане от това за спалнята. Кухнята също трябва да има своя атмосфера и да създава настроение за готвене и шетане, а не да се чувствате все едно всеки момент ще си лягате.

Правилото на трите цвята

Ако сте решили да боядисате всички стени в хола в един цвят, преди това трябва да научите какво препоръчват естетите и интериорните специалисти - правилото на трите цвята. То определя използването на три различни или близки по нюанс цвята в определена пропорция – 80% за доминиращия и по 15% и 5% за останалите два. Така например, ако изберете за основен зеления и боядисате основните стени в помещението с него, то барплота и вратата, както и малките скосени детайли, ще придадат повече настроение и шик, ако ги преобразите в меко оранжево или жълто, например. Не забравяйте да съобразите всичките ни съвети и с обзавеждането, с което разполагате или възнамерявате да си купувате.

Разположението на стаята също е от значение

Преди да купите боята, помислете и за още едно правило, което ще ви осигури повече уют. Стаите със северно изложение се пребоядисват в по-светли тонове, тъй като слънцето ги огрява по-рядко, докато за южните помещения можете да си позволите избора на по-тъмни цветове.

Цветовете влияят на настроението

Този факт е всеизвестен, затова и вие е добре да се съобразите с него. Така например повечето ресторанти боядисват стените си в пикантно червено или в горчичено жълто. Червеното, например, стимулира апетита, и ако  искате да постигнете подобен ефект във вашата кухня, спокойно можете да използвате малкия ресторантьорски трик. Жълтият цвят пък е за привличане на внимание, както и за неговото задържане. Ако искате децата да са концентрирани, докато си пишат домашните – това е цветът на вашата детска стая.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Експертите препоръчват пригушени цветове за спалнята – какаово кафяво или тъмен нюанс на зеленото. За банята, където тялото и душата трябва да релаксират, желателни са близките до водата и природата цветове – синьо, зелено.

Големината също е важна

Светлите тонове създават илюзия за простор. Ако живеете в малък апартамент, тъмните нюанси на цветовете ще направят пространствата оптически по-малки. Ако притежавате многостаен апартамент или къща, спокойно може да експериментирате с по-агресивни и тъмни цветове.

Вашият избор

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

И след като се съобразите с всички тези неща, не на последно място трябва да помислите кои са вашите цветове – любими, за успокоение и релакс, такива, които ще ви карат да се чувствате наистина у дома всеки път, когато прекрачите прага на освеженото си жилище.