Новият килим може да промени коренно визията на една стая, независимо дали става дума за спалнята, хола или детската. За да е приятна промяната, цветът, дизайнът, практичността, материята и всичко свързано с новата придобивка, трябва да бъде съобразено с мебелите, стила и аксесоарите, които присъстват в стаята.

Размерът има значение
Първото и най-важно нещо, което трябва да съобразите при покупка на нов килим, е неговият размер, който трябва да отговаря на големината на стаята. Предварително съобразете местата, в близост до които не трябва да има килим, като например около камината, в близост до стълби и прагове и т.н. Добра идея е да си набележите максимални и минимални размери, които биха били подходящи за стаята с цел да имате по-голям избор.

Преди да се спрете на определен размер, е добре да знаете, че малък килим в голяма стая създава усещане за прекомерна официалност. По-големият килим придава топла и уютна атмосфера.

kilimФормата също…
Пазарът вече предлага неизброимо разнообразие както от размери, така и от форми, в случай, че сте решили да изберете нещо по-нетрадиционно от обикновената правоъгълна форма на килима. Така например кръглите килимчета създават по-разчупено настроение, в стаята, в която са поставени. Можете да съобразите формата му с преобладаващата форма на мебелите в стаята. Ако имате кръгла маса за кафе в хола, спокойно можете да се спрете и на килим в същата форма.

Цветовете определят настроениетоkilim
Както цветът на стените и мебелите, така и цветът на килима в много от случаите пораждат промени в нашето настроение. Тъмните стени създават усещане за студенина и самота, докато по-светлите пораждат положителни емоции. Под внимание трябва да вземете и къде точно ще стои килимът, тъй като на места като кухнята, където се готви, е добре да изберете цветове, на които няма да личи, ако бъдат лекьосани. Цветът има значение и ако помещенията, в които ще ги слагате са малки. Светлите тонове създават илюзия за по-големи пространства.

Ако сте решили, че цветът на новия ви килим трябва да си отива с този на дивана, то преди посещението в магазина, е добре да вземете със себе си парче плат от дивана, за да изберете близък нюанс.

kilimМатерията – практична или луксозна
Преди да изберете от каква материя да е новият ви килим, трябва да вземете под внимание къде точно ще стои той в дома. На места, където често се минава не се препоръчват дългокосмести и релефни материи, тъй като съществува реална опасност те лесно да се захабят. По-практичните домакини биха предпочели нещо, което е лесно за поддръжка – чистене с прахосмукачка и пране. Когато сте в магазина питайте и за тази важна подробност. Повечето луксозни килими предлагани на пазара са трудни за почистване.