Какво да правим с онези малки парчета сапун, които винаги остават? Ето някои практични идеи, които може да реализирате сами у дома.

Направете си ароматен наниз. Това, което ние сме направили е низ от стари свещи, но същият уханнен ефект може да постигнете и с различни цветни сапуни. Как става това - вижте ето тук.

Използвайте ги, когато шиете. Много домакини са открили, че малките остатъци от сапун вършат чудесна работа, когато шият и им се наложи да отбележат къде ще бъде шевът. Сапунът върши чудесно работата на кредата, защото лесно се изпира и лесно маркира плата.

Против молци в гардероба. На пазара съществуват различни и много модерни препарати, таблетки и сашета против молци. Ефективни си остават и бабините методи – подпъхване на сапунчета между дрехите и чаршафите. Когато остане малко парче от сапуна в банята, просто го изсушете добре и пъхнете в гардероба.

Направете си собствено саше. Ако имате любим аромат на сапун, а парченцата му са прекалено малки, за да ги пъхнете в гардероба, то тогава си направете собствени сашета, които да напълните с малките остатъци от сапуна. В гардероба ще мирише приятно, а дрехите ще бъдат на сигурно място.

Използвайте вместо пяна за бръснене. Съветът е подходящ за мъже, които все още използват четка, за да направят пяна на брадата си. Събирайте остатъците сапун в чаша или буркан. Когато дойде време за бръснене, просто топвайте четката в съда. Получава се чудесна пяна.

За почистване и хубав аромат на тоалетната чиния. Някои домакини използват остатъците от сапун и ги поставят в казанчето. Водата се ароматизира и съответно поддържа чисто

Направете си нови сапуни. Малките парчета сапун, които са неизползваеми просто събирайте. Когато станат достатъчно като количество може да си направите нови сапуни от тях. Ето няколко варианта:

------>Как да си направите течен сапун? Сложете остатъците от старите сапуни в подходящ съд за котлона, добавете вода и разтопете на не много висока температура. Поставете в опаковка с дозатор и готово.

------>Разтопете ги на котлона без да добавяте много вода. Преди това ги натрошете на дребни частици, настържете на стъргалото или използвайте блендера. Изсипете в подходящи калъпи и оставете да застинат. За да не залепват за съда, който ще ги изсипете, някои домакини, които си правят домашен сапун намазват предварително с олио.

------>Как да си направите разноцветен сапун? Вземете парченцата останал сапун с различни цветове и ги натрошете на малки части – големи приблизително между 0.5 - 1 см. Поставете ги в тава и ги залейте с топла, но не и гореща вода. Изчакайте 10-15 минути, докато сапунът омекне или най-добре наблюдавайте и пробвайте кога това се случва, защото различните сапуни имат различен състав. Когато са меки частиците, вземете и направете топка от тях чрез дланите си. Ако формата не ви харесва можете да нарежете квадратни парчета със затоплен нож. Оставете да изсъхне добре.