Интериорният дизайн у дома е въпрос освен на вкус, също и на добре балансирана представа за това какво точно искаме. И все пак, колкото и да е индивидуално, има някои златни правила за подредба и подбор на мебели и различни елементи. Ето ги и тях:

Подредете мебелите около мястото за седене

С други думи, започнете да подреждате мебелите, след като решите къде именно да поставите онези, върху които ще седите (диван, столчета около холна или кухненска маса...). Идеята е, че най-важно е да изберете най-подходящото място в стаята, където тази обикновено по-масивна мебел, няма да се пречка и според разположението й можете да решите къде да сложите телевизора и останалото - за да е уютно, удобно и приятно.

Не пропускайте изкуството

Препоръките са да не боядисвате стените в разнообразни краски. Вместо това закачете нещо - картините и снимките придават живот на всяка стая. Не е необходимо да са скъпи, но е важно да са стилни. Черно-бялото винаги е удачно и независимо от всичко - изберете нещо, което вие харесвате, а не друго, което се смята за готино от останалите. Но не и от вас.

Не слагайте всичките си снимки на едно място

Особено ако са малки и още повече - ако стената е голяма. Може да изглеждат така, все едно са се загубили. Вместо това ги наредете на различни височини - така ще създадете усещане за простор. Не забравяйте, че е хубаво да ги осветите - можете да го направите с лампа на близката масичка или пък с лампион в ъгъла - по този начин ще прибавите още малко магия в стаята.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Махнете осветлението от тавана

Особено, ако е флуоресцентно - това е много сигурен начин да затриете интимността в помещението. Използвайте повече лампи - например по-малки на масичките и лавиците, а по-големите позиционирайте на нощното шкафче или пък в ъгъла на стаята. Така ще придадете дълбочина на помещението и ще го оживите, което е точно обратното на това, което правят лампите на тавана.

Бялото си отива с бяло

Според дизайнера Дж. Рандал Пауърс белите подплати на завеси/пердета си отиват с бели завеси - точка. Това означава, че сам по себе си този цвят е достатъчен акцент и не бихте искали да претрупвате, като добавяте разноцветни пердета.

Не затискайте стените

Или накратко - не подреждайте всичките си мебели плътно до тях. Всъщност този навик е най-често срещаната грешка въобще. Защо не? Когато прибутвате всичко до стената, помещението губи от интимността си, докато ако заложите на обратния вариант, дори мебелите ви да са съвсем леко по-напред, се създава усещане за топлина и уют.

Колко са важни дръжките на вратите

Преправете ги! Идея в тази посока е да смените местоположението им - смъкнете ги малко по-надолу, например - не е нужно да са точно по-средата на вратата. С тази малка промяна, ще създадете по-приятно усещане и наистина ще се убедите, че стаята изглежда различно.