.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

7 тайни как да сварим яйцата за Великден, без да се счупят

| преди 1 година
яйце
Снимка: iStock

Искате ли здрави, добре сварени яйца, които да боядисате на Великден? Едва ли има някой, който ще отговори с "Не". за съжаление, често, въпреки старанието ни, от купените 30 яйца, след сваряване здрави остават едва половината. Целостта на черупката зависи най-вече от начина на отглеждане на кокошките и храната, която им е давана. Калцият в черупката определя неговата здравина не само при голямото великденско чукане, но и доста преди това - при варенето. Затова внимателно избирайте яйцата, четете етикета и избирайте само проверени източници. 

Ето и няколко хитрости, с които да си гарантирате по-малко пукнати черупки във врящата тенджера.

1. Темпериране
Яйцата трябва да са на стайна температура. Извадете ги от хладилника, поне час преди да ги сварите. 

2. С кърпа
На дъното на съда, сложете мека кърпа. Направете гънки, така че да разделят яйцата едно от друго и да не се удрят, докато се варят.

3. В торба
Сложете яйцата в платнена торба и внимателни ги потопете във водата. Оставете ги така около час. След това започнете варенето, в началото на ниска температура, след това увеличете. 

4. Във фурната
Не ги варете - а печете. Използвайте форма за мъфини, като във всяко гнездо сложете по едно яйце, след това печете във фурната.

5. В чорапогащи
Поставете яйцата в чорап или чорапогащник, усучете края и навържете с конец. Ако искате едновременно да ги декорирате, може да поставите стръкче трева, листенце или цвете между яйцето и чорапа, а във водата да добавите природно багрило - люспи лук, цвекло или боровинки. 

6. Сол - да; оцет - не
Добавете поне 1 с. л. сол във водата, в която варите яйцата. Не слагайте оцет. Той прави черупките по крехки.

7. Нечетен брой
Някои хора варят само нечетен брой яйца, за да са сигурни, че няма да има много жертви при варенето.  

Пролетното почистване е?