Не всички домове разполагат с удобно, южно разположение за отглеждане на стайни цветове. Но ако въпреки тези условия искате да отглеждате красиви цветя в саксии в дома си, изберете такива, които виреят добре и на тъмно. 



Замиокулкас
Замиокулкасът е от семейство Philodendron. Той се чувства много добре на места, където няма пряка слънчева светлина. Замиокулкасът ще цъфти, дори в стаята да е слабо осветено. Това растение няма нужда толкова от светлина, колкото е важно да не го преполеете. Достатъчно е да му сипвате вода 2 пъти месечно и изобщо не се притеснявайте, ако почвата се засуши.  Дебелите му стебла съхраняват достатъчно вода за нуждите му. 

Ховея
Има много видове палми, които могат не само да се развиват добре в стая, но и при по-различни условия, от далечните им роднини. Ховеята е устойчива и няма нужда от специални грижи, за да се развива. Заради способността си да се развива на тъмно, вредителите не са реална заплаха. 

Снимка: iStock



Сансевиера
Нарича се още майчин или змийски език. Има различни по височина и цветове листа. Растението вирее чудесно в тъмни стаи. неговият враг е преполиването. Преди да му сипете вода отново, уверете се, че пръстта е абсолютно суха. 

Снимка: iStock

Англаонема
Англаонемата (Aglaonema commutatum) е вечно зелено растение. Листата му са овални, със заострени краища. Цветовете им са от масленозелено до сребърно. Растението предпочита топъл, влажен въздух. Може да поставите в саксията ред от влажни камъчета. Те ще изпаряват водата и ще овлажняват въздуха около цветето. 

Снимка: iStock

Африканска теменужка
Това малко растение с меки листа и венчелистчета съществува в много и различни цветове. Това е най-хубавото цвете, което може да добавите в тъмна стая. Теменужката не се нуждае от много светлина и дори ще цъфти. Може да му осигурите и изкуствена светлина. 

Снимка: iStock