Според последни изследвания, над 30% от хората игнорират срока на годност и консумират храни, разчитайки на преценката си, че „изглеждат и миришат нормално“. Това е опасна игра на рулетка, в която някой път може да се измъкнете, но друг път може да си докарате сериозни проблеми. Ето пет съвета, които ще ви държат далеч от тоалетната и аптеката.

1. Сложете ястието в хладилника веднага след като достигне стайна температура

Храната не се слага гореща в хладилника, защото покачва прекалено много температурата в него. За да изстине ястието по-бързо, може да го разделите на порции в отделни кутии. Друг вариант е да потопите тенджерата или самите кутии в студена вода.

2. Повечето ястия трябва да бъдат изядени в рамките на два дни

Основно правило е, че повечето ястия трябва да бъдат изядени в рамките на два дни. Изключение прави оризът. Той трябва да се консумира в същия ден, защото е по-податлив за развитие на бактерии. Освен това оризът, както и повечето храни, не трябва да се притоплят повече от веднъж.

3. Замразете храната, преди да е изтекъл срокът на годност

При замразяването също трябва да изчакате храната да достигне стайна температура и едва тогава да я сложите във фризера. Ако сте размразили веднъж едно ястие, не го замразявайте повторно. Ето и няколко съвета за конкретни продукти:

Не замразявайте яйца с черупките, защото може да се пръснат. Единият вариант е да разделите белтъка от жълтъка и да ги съхранявате в различни кутии. Другият вариант е да ги разбиете и така да ги замразите – подходящо е за омлети или бъркани яйца. Кутиите трябва да са херметично затворени и надписани с датата и броя на яйцата.

Млякото можете да замразите във форма за лед. Така ще имате малки дози за кафето или чая си.

4. Спазвайте сроковете на годност

Терминът „използвай преди“ означава, че не трябва да консумирате храната след посочената дата.

Формулировката „най-добро преди“ означава, че продуктът е годен и след въпросната дата, но качеството му ще е понижено.

5. Подреждайте правилно храната в хладилника

Слагайте сготвените ястия над суровите продукти. Така ще избегнете риска парченца сурово месо, риба или друг продукт да паднат в храната и да предизвикат натравяне.