Какво да правя с пуловерите, които се свиха след прането?
Най-често дрехите се свиват, когато се перат в пералнята на висока температура. В най-голям риск са дрехи и пуловери, които съдържат по-голям процент памук. Затова е най-добре те да се перат на ръка и с хладка вода. Но въпросът е, ако все пак се е случило какво да правим?

Накисенете дрехата в леген с вода със стайна температура, в която сте добавили и разбъркали няколко супени лъжици балсам за коса. Оставете да престои няколко минути, след което поставете върху хавлиена кърпа (без да изцеждате) и внимателно започнете да разтягате материята.

Не забелязах лекето преди пералнята и сега дрехата изсъхна с него?
Често се случва дори и на добрите домакини да пропуснат някое и друго петно по дрехите, да не го забележат и да пуснат пералнята. Естествено, ако е по-специфично и трудно за премахване,  то се нуждае от специално отношение преди да бъде сложено там. Ако забележите петна по дрехите дори след изваждане от пералнята машина, то задължително не ги оставяйте да изсъхнат на слънце, защото то само ще ги фиксира и направи трудни за премахване. Какво е разрешението, ако вече се е случило?

В зависимост от петното можете да постъпите по няколко начина. Ако лекето е мазно, то най-ефективното решение е върху него да поставите веро за миене на чинии и да се оставите да престои така едно денонощие, след което изперете прилежно. Ако дрехата е бяла, втрийте лимонов сок и оставете на слънце да избелее. Изперете.


Дъвка и мастило – най-големият кошмар на една домакиня
Едва ли съществуват други две бедствия, които могат да накарат косата на една добра домакиня да настръхне. Но за всяка беля си има разрешение. Най-лесният начин да премахнете дъвка е с кубчета лед, с които търкате мястото докато дъвката се втвърди, след което изстъргвате с нож или друг остър предмет. Ютия и оризова хартия също вършат работа. Сложете дрехата на дъска за гладене, наложете оризова хартия върху петното от дъвка и започнете да гладите с ютията. Дъвката ще се разтопи и ще полепне върху оризовата хартия.

Дори и да намерим някой счупен или разлят химикал, не трябва да се отчайваме. Малко памук, спирт или лакочистител вършат добра работа. Ако петното не излезе от първия път, изплакнете и пробвайте пак.