Винаги можем да се сгреем, да се развеселим и да си създадем уют с чаша топъл коктейл. Затова сме ви приготвили 3 рецепти за ароматни горещи безалкохолни напитки и 3 за алкохолни сгряващи коктейли. Безспорно най-популярно е ирландското кафе сред топлите алкохолни коктейли с ободряващ ефект. Коктейлът навлиза през 40-те години на миналия век. Ирландското кафе съчетава вкуса на уискито и на кафето.
Рецепта за ирландско кафе за две чаши
80 мл ирландско уиски
4 ч.л. пудра захар
2 еспресо кафета
6-8 с.л. бита сметана
Ирландското уиски и захарта се загряват и разбъркват до разтваряне на захарта. Прибавя се и кафето. Сервира се в специални чаши със столче и отгоре се слага обилен слой бита сметана.
Рецепта за глинтвайн с коняк и кафе
750 мл червено вино
150 г кафява захар
150 мл коняк
300 мл силно кафе
Смесват се готовото кафе, виното, конякът и захарта в удобен съд. Сместа се затопля на сблаб огън, но без да завира и напитката е готова. Сервира се в подходящи чаши и се предлага с коледни сладки.
Рецепта за ароматно греяно вино
1 бутилка червено вино
700 мл топла вода
1 нарязан портокал
1 резенче портокал, набодено с 2 карамфилчета
1 пръчка канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
3 с.л. кафява захар
1 с.л. портокалов ликьор
Виното и водата се наливат в широк съд и се загряват на умерен огън. Прибавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Добавят се всички останали продукти и се оставя на слаб огън за 15-20 мин. Греяното вино се налива в керамични или в термоустойчиви чаши.
Рецепта за шипков чай с мащерка и мед
20 шипки
1 с.л. суха мащерка
1-2 с.л. пчелен мед
400 мл вода
Шипките се стриват и се слагат в чайник с вряща вода. Вари се около 5 минути. Добавя се мащерката и оставя да се запари за 10 минути. Чаят се прецежда в чаши и се подслажда с пчелен мед. Шипките се съчетават идеално със сушен касис и боровинки.
Рецепта за мандаринов чай с канела и джинджифил
2 ч.л. черен чай
2 пръчки канела
3 тънки резенчета пресен джинджифил
3 зрънца карамфил
400 мл вряща вода
2 мандарини
2 ч.л. мед
2 кръгчета лимон
Чаят, джинджифилът, карамфилът и канелата се слагат в подходящ съд. Заливат се с врящата вода. Изцежда се сокът на мандарините и се долива в съда. Разбърква се и се вари на слаб огън в продължение на 5 минути. Напитката се прецежда. Подслажда се с пчелен мед и се сервира в термоустойчиви чаши с кръгчетата лимон.
Рецепта за портокалово кафе за 4 чаши
500 мл турско кафе
2 ч.л. захар
100 мл коняк
Настъргана портокалова кора
Бита сметана за гарниране
Горещото кафе се подслажда леко и са налива в чашите до 3/4 от обема им. Прибавят се конякът. Поръсва се с портокалова кора и се гарнира със сметана.
За традиционната напитка на зимните празници в Северна Америка може да прочете нататък: