1. Перете дънките си по-рядко

Колко често перете дънките си? След всяко обличане? Веднъж седмично? Веднъж месечно? Може би е добре да знаете, че някои маниаци на тази тема слагат новите си дънки в пералнята цели шест месеца, след като са ги облекли за първи път. После ги носят още три месеца, преди да ги изперат повторно.

Е това е прекалено.  Просто не ги перете след всяко обличане.

Карл Киара, технолог в една от най-големите компании за производство на дънкови облекла съветва в сайта на MSNBC първото пране да става като накиснете дънките си във ваната или леген (никаква пералня) и ги оставите да съхнат на простора (но не под ярка слънчева светлина).

Ние от LadyZone.bg добавяме: Недейте да го мачкате и търкате прекалено – така цветът избледнява. И стриктно следете температурата за пране посочена на етикета.

Освен това и ООН пък отбелязва факта, че по-рядкото пране на дънките е от полза и за опазването на околната среда, тъй като помагало в борбата с глобалното затопляне. От организацията дори разпространиха клип в подкрепа на тезата си. Можете да го видите - тук:

2. Подсушавайте самобръсначката си

Хм, оказва се, че едно от най-скъпите удоволствия в ежедневието ни е покупката на хубава самобръсначка. Ако наистина държим тя да бъде качествена и я сменяме веднъж на всеки две седмици, то това изтънява сериозно бюджета ни.

Ето защо е нужно просто да подсушаваме самобръсначката след ползване. За целта може да използвате дори сешоар. Окисляването на стоманените ножчета води до по-бързото им изтъпяване, а този процес се развива най-бързо именно в банята – там е топло и влажно.

Ако държите самобръсначката си под душа, не се учудвайте, че тя ръждясва само няколко дни, след като сте я купили. По-разумното решение е да я прибирате в шкаф, в който влагата не може да проникне.

3. Погрижете се за гумите на автомобила си

Комплект хубави гуми струва около 400-500 лева (горе долу, толкова за зимни, толкова и за летни), така че удължаването на живота им е от изключителна важност за личния ви бюджет.

Ето какво съветват американски специалисти (обещаваме да питаме и български следващия път, но професионалното мнение си е професионално мнение навсякъде по света):

  • Проверявайте всяка седмица дали гумите са достатъчно добре напомпани.
  • Сменяйте местата им на всеки 5 000 – 10 000 километра.
  • Използвайте гуми с размера, който е предвиден в дизайна на автомобила ви. По-малките се износват по-бързо.
  • Подлагайте колата на реглаж редовно.
  • Избягвайте да потегляте или спирате рязко.
  • Съхранявайте гумите, който не ползвате в момента, на сухо и хладно място.

4. Поддържайте обувките си идеално чисти

При цените на хубавите обувки в наши дни, определно е добре да се замислим как да направим така, че да ползваме един чифт по-дълго време. Ако се грижим достатъчно добре за тях, можем да спестим поне за още един чифт на година, и то маркови…

  • Купувайте обувки с прилично качество. Прекалено евтините остават здрави двойно по-кратко време от тези на нормална цена.
  • Не носете постоянно едни и същи обувки. Ако имате поне два чифта, обувайте всеки един от тях през ден, защото това им дава възможност да изсъхнат добре и да останат здрави по-дълго.
  • Подсушвайте ги напълно, ако са мокри. Използвайте спрей за предпазване от вредното влияние на водата в дъждовно време и особено през зимата.
  • Почиствайте ги идеално преди полиране и ги полирайте често. Това предпазва кожата.
  • Не обувайте обувките с връзки без те да са развързани.
  • Използвайте обувалка, ако обувките ви прилягат плтно към крака.

5. Да задържим аромата на парфюма ни по-дълго

Ароматът на парфюма зависи от аромата на кожата ви. След напръскване, силата на аромата преминава през три фази, като с течение на времето отслабва.

В зависимост от реакцията на тялото ви, той може да изчезне изключително бързо или обратното – да се задържи твърде дълго. Ето защо е важно да откриете парфюм, който е траен, впръскан върху вашата кожа.

Освен това, най-важното: ароматът остава по-дълго ако се положи върху овлажнена, хидратирана кожа. Затова преди да се напръскате, се намажете с крем или мляко за тяло (по възможност  с неутрален аромат, силно ароматизираните оставете преди лягане).

Изчакайте 5-10 минути да попие добре и се наръскайте с парфюм. Гаранция е, че парфюмът ще ухае и трае по-продължително. Тоест, ще трябват по-малко пръскания, тоест ще ви остане количество парфюм за по-дълго време.

И също така: Парфюмите се съхраняват на тъмно място с добре затворени капачки. Не върху тоалетка с пряка светлина, а на тъмно място (повтаряме).