Има много неща, които изхвърляме, считайки ги за ненужни. Обелките на бананите също спадат в тази категория, и най-често попадат в кофата за боклук. Даваме ви поне 10 причини те да не попадат никога повече там.

1.    За нежна кожа на краката - залепете корите от банан на петите, там където са най-засегнатите участъци. Оставете да подейства за 10 минути, след което изплакнете с хладка вода.

2.    За суха и състарена кожа на лицето - смачкайте половин банан и малка част от кората му на каша и смесете с 1 с.л. мед и 2 с.л. заквасена сметана. Нанесете върху лицето и оставете да подейства за 10 минути. Почистете с влажна кърпа.

3.    За ухапвания от насекоми – поставянето на кори от банан на ухапаното място ще облекчи болката и сърбежа.

4.    За рани, изгаряния и одрасквания – те облекчават успешно и този вид болка.

5.    За брадавици – редовните компреси с кори от банан могат да спомогнат за премахването на упорити брадавици.

6.    За градината – корите от банан са богати на калий, който ще спомогне за израстването на растенията във вашата градина. Можете просто да ги заровите в почвата близо до корена или да ги оставите над земята, за да се разградят.

7.    За полиране на листата на растенията – действат точно както бирата.

8.    За почистване на обувки и домакински съдове – използвайки вътрешната мека страна на обелките, излъскайте обувките, след което забършете със сух парцал или салфетка. Същото можете да направите и със съдовете, които са загубили своя блясък.

9.    За избелване на зъбите – както при повечето неща така и с банановите кори се иска постоянство. Втривайте ги по цялата повърхност на зъбите. След няколко месеца ще видите резултата.

10.    За пречистване на водата от тежки метали – в банановите обелки се съдържат азотни, серни и органични съединения, които могат да се свързват с металите във водата. Учените открили, че изсушени и смлени бананови кори бързо “елиминират” толкова успешно медта и оловото, колкото много други филтриращи материали.