Tемата за незаконното проникване от външни лица в домовете ни е сериозна. И изисква сериозен поглед от правна и етична гледна точка. Това, което ще се опитаме да направим ние, е нещо по-различно. Ще оставим юридическата част настрана и ще се опитаме да ви дадем няколко варианта на реакция, ако сте вкъщи и външно лице проникне нежелано там. 

Представете си, че сте сама вкъщи, готвите, гледате телевизия или пък тъкмо сте излезли от банята. И изведнъж чувате странен шум откъм входната врата. Тя се отваря с подозрително скърцане и в дома ви се озовава непозната фигура. Напоследък крадците стават все по-нагли. Присъствието на хазяина в дома не е фактор, който да ги притесни или спре.

Първият съвет на специалистите е да запазите самообладание. В никакъв случай не се поддавайте на паниката. Това може да ви изиграе лоша шега. Знаем, че е много по-лесно това да се каже, отколкото да се изпълни, но също така сме сигурни, че волята може всичко.

С какви подръчни средства може да реагирате срещу външното нападение?

Нормална първична реакция е да поискате да се скриете, за да осигурите личната си безопасност. Много често обаче крадците хукват да бягат дори при най-леката проява на отбой. Просто защото не очакват такава.

Може на пръв поглед да ви се струва, че в дома си нямате нищо подходящо за самозащита, но всъщност не е така. Само в кухнята е пълно с предмети, с които може да нанесете средно тежка телесна повреда върху проникналото с взлом лице. Но освен самообладание, ще ви е нужна и доза смелост. Удар с някой от предметите може поне временно да изкара от строя крадеца.

Точилка
Колкото по-дебела – толкова по-добре.

Кухненски ножове
Това включва и всякакви други остри предмети – точило за ножове, сатъри и т.н., с които трябва да сте много внимателни.

Чинии
Запратени с точна ръка по нахалника, тежките съдове може да го спрат да продължи да навлиза в дома ви.

Тиган
И тук важи принципа на точилката – колкото по-тежък, толкова по-добре. Също и за…

Дъска за рязане

Замразено месо
Твърдата буца месо и лед може да бъде използвана като истинско оръжие за самозащита.

Торба с буркани
Сигурно почти всеки събира празните буркани от лютеници и компоти в шкафа под мивката. Сега може да ги използвате и за самозащита.

Лютиви сосове
Попаднали в очите създават изключително неприятно усещане. Същото важи и за…

Дезодоранти, спрейове, препарати на спиртна основа



Викове и крясъци
Опитайте се да извикате силно, за да провокирате вниманието на съседите. Все пак всички са наясно в какви времена живеем и повечето хора биха откликнали на изплашен женски писък.
 
И все пак - да се надяваме, че никога няма да ви се наложи да прибягвате до тези мерки!