.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Наденица скара Австрия и Словения

| преди 4 години
Наденица
Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС
Всяка от двете страни смята колбаса за традиционен свой продукт

Словения и Австрия се скараха за произхода на кранската наденица. Словения иска тя да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пастите, пишат британски медии. Според словенските власти приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната.

Австрия обаче не е съгласна. Според Виена наденицата е нейна. В страната колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес. По думите на Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана или призната за оригинален и традиционен продукт за друга държава.

Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането. Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва Брюксел да се произнесе.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?