.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Наденица скара Австрия и Словения

| преди 4 години
Наденица
Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС
Всяка от двете страни смята колбаса за традиционен свой продукт

Словения и Австрия се скараха за произхода на кранската наденица. Словения иска тя да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пастите, пишат британски медии. Според словенските власти приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната.

Австрия обаче не е съгласна. Според Виена наденицата е нейна. В страната колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес. По думите на Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана или призната за оригинален и традиционен продукт за друга държава.

Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането. Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва Брюксел да се произнесе.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Някои хора изхвърлят детството си като стара шапка. Забравят за него като за телефонен номер, който вече не е валиден. Били са деца, после са станали възрастни, но какво са сега? Единствено тези, които порастват, но продължават да бъдат деца, са хора".
Ерих Кестнер
Коя е по-удачната форма за съжителство с любим човек?