.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

В "Чест" на Елиф Шафак

LadyZone.bg | преди 4 години
362967.jpg
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Последният роман от знаменитата турска авторка "Чест" е по книжарниците от 5 април. Вижте защо сме нетърпеливи да го прочетем.

Тиха лавандулова улица в Източен Лондон. Впримчен в капана на миналото, животът на Искендер, Есма и Юнус се преобръща в един миг от акт на брутално убийство... една нощ в Лондон през 1978 година. Убийство в името на честта...

Чест”, най-новият роман на Елиф Шафак, е разказ за болката и загубата, верността и предателството, несгодите на емигрантите и сблъсъка между традиция и съвремие. Историята прекосява границите на Турция през Великобритания до Обединените арабски емирства. С разгръщане на пътешествието, романът засяга не само темата за семейната вярност и болката, която често нанасяме на най-близките си, но и за музиката, надеждата и изкуплението. В характерния й сладкодумен стил и с тънко чувство за хумор, Елиф Шафак за пореден път сътворява шедьовър, мост между Изтока и Запада, между това, което е сега, и което е било преди, между познатото и другостта.

Ако вече ви е станало пре-любопитно, ще разгърнем още няколко страници от романа: Пембе Кадер и Джамила Йетер – Розова Орис и Доста Красота – така се казват близначките, родени на брега на Ефрат, но ориста им ги отвежда по пътища, в които красотата трудно се открива. Джамила остава в родното си село, завинаги сама, Пембе се омъжва и заминава за Истанбул, а след това се мести в Лондон. Но миналото – нейното и на сестра й, белязва собствените й деца: първородния Искендер – сина, за когато майка й толкова е мечтала, най-малкия – Юнус, момчето, кръстено на пророка, оцелял в корема на кит, и средната – Есма, момичето, което мечтае да стане писател, а в крайна сметка пише една-единствена история – тази на своята майка.

Именно Есма започва разказа в „Чест“ и пак тя слага последната точка. Но нейната лична история е само брънка от верига, към която са прикачени и други съдби. Във веригата е вплетен баща й – тъжен човек, в отчаяна нужда от промяна, но толкова изплашен от промяната. Тук е и Елиас, готвачът, който познава езика на подправките, но не знае вкуса на собствения си дом, защото е свикнал да живее навсякъде. Тук е и българското момиче, което се представя за рускиня на име Роксана и танцува бразилска самба в лондонски бар.

Всички те са докоснати и променени от другите във веригата. „Всяко нещо във всемира, колкото и малко и незначително да е, има предназначението да даде отговор на нещо друго“ – вярва лелята на Емса. Освен отговор в „Чест“ всяко нещо се оказва и причина. А всички причини се събират в престъплението на Искендер, извършил най-страшното убийство. В името на честта.

Не всеки го разбира, но някои вярват, че имат на този свят само честта. Лишат ли те от нея – умираш.

„Докато пишех този роман, исках да погледна отблизо семейството, и по-специално отношенията майка – син. Много често майките отглеждат своите синове като султаните в семейството. Исках да разбера как се случва това, да го поставя под въпрос, но без да го съдя“ – така отговаря Елиф Шафак на въпроса защо решава да напише книга, в която основна тема са тъй наречените убийства на честта. През последните години убийствата на мюсюлманки, които според роднините си са донесли позор на рода, се превръщат във важна тема в западните общества. Най-често жертвите са жени, обвинени в извънбрачни връзки, отказали да се омъжат за предопределените им съпрузи или станали жертва на сексуално престъпление. Дори само подозрението, че една жена е донесла позор, е достатъчно за посегателство над живота й.

Гледната точка, която Елиф Шафак представя в „Чест“, обаче не се ограничава дотук: „Патриархалните култури склонни да правят жените нещастни. Но не мисля, че в подобни общества е лесно и да си мъж, особено млад мъж“ – категорична е авторката.

В „Чест” младият мъж е Искендер – героят, от чието име са написани част от главите в книгата. Не случайно „Искендер” е заглавието на турското й издание. „В романа има една глава, в която това момче открива сложната природа на любовта – разказва Елиф Шафак. – Тази тема ме хипнотизира. Исках да се фокусирам върху това как, съзнателно или несъзнателно, нараняваме най-силно тези, които най-силно обичаме.“

Елиф Шафак идва в България на 5 април по покана на Егмонт България и един от мобилните оператори. Повече за тази среща, четете тук.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Ничии чувства не са по-важни от твоите собствени!" Шекспир
Шекспир
Какво ще празнувате на 14 февруари?