Материалът е изготвен със съдействието на Parkmart.bg

Първият от големите зимни празници – Никулден, е на прага ни. Имен ден ще празнуват над 2  милиона българи и техните семейства и бързаме да ви улесним с идеи за пазаруване на всички необходими продукти и с 2 рецепти за никулденска риба от Варна. 

Традиционен Никулден 

В старите книги на нашите баби се крият фантастично вкусни рецепти за пълнен шаран с орехи в тесто – традиционната рецепта за този празник. 

Ето списък с необходимите продукти:

800 г изчистен шаран

3 големи глави лук

1 скилидка скилидки чесън

150 г светли и тъмни стафиди

200 г орехи

200 г гъби

1 малка консерва доматено пюре

олио

девесил

дафинов лист

черен пипер

сол

Ако сте във Варна или Бургас, можете лесно да напазарувате всичко накуп от премиум супермаркет Parkmart.bg. Там ще изчистят рибата безплатно и няма да е нужно да правите първа стъпка от приготвянето. 

За всички останали – започваме с почистване на шаран отвън и отвътре и го оставяме да престои. Накисваме стафидите във вода, за се надуят. 

Задушават се нарязаните на ситно лук и чесън с малко олио. Отцедените стафиди и гъбите се добавят към лука и чесъна. Пет минути по-късно слагаме пюрето от домати (4-5 с.л са достатъчни), дафиновия лист, девесила, солта и черния пипер. Последни в тенджерата влизат орехите, едро счукани. Можете да ги начупите и с ръце, ако нямате хаванче. 

Обърквате всичко и след 5 минути го махате от котлона. 

Напълвате шарана с плънката и зашивате с голяма игла и вълнен дебел конец. Може да използвате и клечици за шишчета. Поставят се все едно слагате топлийки. 

Напълненият шаран се поставя в тава, а ако ви е останала плънка, я разпределяте наоколо и доливате 1 ч.ч вода. Покривате с фолио и слагате да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако уредът е с вентилатор, намалете градусите на 180. След един час махате фолиото и допичате шарана за още 20 минути. 

Задължително е да комбинирате този пълнен шаран с хубаво пенливо вино Брут, съветват от Parkmart.bg. Или това, или някое от другите 800 вина от асортимента на магазина. Изберете по-леко сухо бяло вино. 

Снимка: Istock.com

Модерен Никулден със скариди 

Рибните и морски дарове, така на почит на Никулден, могат да не се ограничават само до шарана. Ако сте почитатели на съвременните вкусове, можете да разнообразите традициите с вкусни задушени скариди с лимон и копър. 

Рецептата е много лесна. Продуктите за нея също купувате от Parkmart.bg, ако сте във Варна и Бургас. 

500 г бланширани скариди

1 лимон

олио

чесън

връзка копър

бяло вино 

Затопляте мазнината и леко задушавате скилидка чесън. Добавяте скаридите и чаша бяло вино в тигана. Задушавате за 5-6 минути под капак. 

Сервирате с нарязани на кръгчета лимони и щедро поръсени със ситно нарязан копър. 

Съчетава се прекрасно със сухо бяло вино. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Parkmart.bg ви пожелава весел Никулден!