Пролет е. Животът навън става все по-пъстър, жизнерадостен и цветен. На всичкото отгоре идва и празникът на Цветята, в който всички ние окичваме косите си с красиви, нежни и благоуханни, ръчно изработени венци от върбови клонки, жълтурчета и маргаритки. И понеже цялата тази цветна еуфория все по-силно завладява сърцата ни, естествено е, ние, като дами, да искаме да се почувстваме като същински цветя. Затова се обърнахме към нашия доверен коафьор Мари, с която вече имахме щастието веднъж да ви запознаем.

Мари е невероятен експериментатор. Тя е същинска фурия както в прекия, така и в преносния смисъл. Ще ви развесели, ще ви изслуша и като задълбочен психоаналитик ще се опита да ви помогне и подкрепи с ценен съвет или забавна случка, а междувременно ще направи чудеса с косите ви. Но... това, само ако се осмелите да прекрачите прага на нейното студио "Бюти фейс", мъдрещо се кротко в София на бул. "Прага" 1.

С Мари си говорим за пролетните тенденции в прическите и по-точно за флоралните мотиви, чиято мода никога не остарява. От срещата ни с нея научихме как да поканим сами пролетта и цветята в косите си. Благодарение на нея успяхме да разгадаем и стъпките към осъществяването на една модерна за сезона и романтична прическа, сътворени и изваяна в красивата компания на Цветята.

LadyZONE.bg: Мари, разкажи за флоралните тенденции тази година.
Мари: "Флоралната тенденция е изключително актуална в облеклото и аксесоарите към него като чанти, шалове, бижута и обувки. Цветята присъстват и под формата на щампи и принтове почти навсякъде. Ако дамите са по-романтични и истински усещат, че едно цвете като допълнение към прическата би осветило деня им и освежило настроението им, изборът им е чудесен, стига да не се допусне претрупване на визията откъм флорани елементи. Достатъчно е да се спрем на флоралния мотив като акцент – било то на част от тоалета ни или под формата на аксесоар, втъкан в косите. Затова и винаги повтарям на своите клиентки: "Моля ви, придържайте се към максимата: Малкото е повече! Така всеки ще ви забележи!"

LadyZONE.bg: Трябва ли да съобразим избора си на цвете/цветя за косата си с дадения повод или събитие, на което ще присъстваме?
Мари: "Писани правила за това колко цветчета да нахвърлим в косата си или какво трябва да бъде цветето според повода – естествено или изкуствено – няма. Но е въпрос на вкус и стил да знаем някои тънкости по въпроса. Като цяло на събития около балове, сватби, кръщенета и т.н., е добре да се спрем на изкуственото цвете. Най-типичният и характерен за подобни събития, включващ във визията на жената цвете в косите, е фламенко стилът – прибрана в кок коса с голямо втъкано в него цвете. Нека да не забравяме, че за балове и сватбени събития вплитането на флорални елементи в прическите е неизменен детайл, а и често търсен ефект, в съчетание на цялата концепция за събитието."

LadyZONE.bg: Мари, какво мислиш за вплитането на естествени цветя в косите?
Мари: "За по-романтичните дами обаче, които ще присъстват например на градинско парти, пуснатите коси с вплетени в тях малки естествени цветчета е великолепен избор. За съжаление естествените цветчета бързо увяхват. Ето защо е добре събитието, на което ще си сложим естествено цвете в косите, да не изисква присъствието му дълго време. Но затова пък на пазара се предлага богат избор от флорлани аксесоари за коса. Материите са най-разнообразни – текстилни, метални, дървени, облечени в кожа, коприна, сатен, деним или брокат. Идеята е всички те да се доближават максимално близо до естествената флора."

LadyZONE.bg: Кои са модерните цветове тази пролет, освен извечните флорални мотиви?
Мари: "Типично за този сезон са пастелните нюанси, билото за коса, дрехи, грим или лак."

LadyZONE.bg: Необходимо ли е на всяка цена да има някакво събитие, за да си позволим подобна флорална декорация върху косите си?
Мари: "Разбира се, че не. Напротив – пролетният сезон позволява не само да използвате цветя, но и спокойно да развихрите въображението си. Всяка дама може бързо и лесно да освежи небрежно прибраната прическа с декоративни или естествени цветя с помощта на фуркети, фиби или специални шноли и мини гребенчета."

LadyZONE.bg: Ще ни разкриеш ли стъпките за сътворяването на лесна, пролетна и ефирна прическа, която позволява вплитането на цветя?
Мари: "Разбира се, ето стъпките за сътворяването на лек и ефирен пролетен кок":


1. Разделете предната част на косата над челото.
2. Останалата приберете в отпусната опашка.
3. Фиксирайте двете части в центъра на задната част на главата и пригладете добре косата.
4. Опашката разделете на две.
5. Сплетете на стегнат възел.
6. Фиксирайте на висок кок, като стърчащите кичури се мушкат отдолу.
7. Косата отпред разделете на две части.
8. По същия начина косата се завързва на малки възли.
9. Предната плитка се фиксира към кока, а възлите се отпускат с пръсти за по-мек вид на прическата.
10. За чудесен завършек на прическата използвайте Спрей за блясък OSIS+ Glamination на Schwarzkopf.

"Дали дамите ще се спрат на естествени или изкуствени цветя е въпрос на личен избор. Втъкаването им е изключително лесно. Достатъчно е да се снабдят с няколко фуркети, фиби, или мини гребенчета" - съветва ни на финала Мари.