Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Модният дизайнер Джанфранко Фере остана в историята като "архитектът на световната мода", но не заради факта, че през 1969 г. завършва архитектура, а защото създаваните от него модели са с безупречен "геометричен стил", често сравняван с този на Франк Лойд Райд.

Въпреки че е едно от светилата в модния дизайн, на визитната картичка на бившия студент от Миланския политехнически институт винаги е пишело "архитект".

Първата му работа е в дизайнерско студио на мебелна компания. Случайност променя съдбата му - на едно парти изработеното от него бижу за близка приятелка е забелязано от собствениците на бутик в Портофино. Tака Фере започва да работи като дизайнер на бижута за Валтер Албини, водещ дизайнер на украшения от коприна и други скъпи тъкани.

През 1978 г. Фере създава своя собствена марка. Останалото е история... Макар и житейският път на дизайнерът да завърши през 2007 г., неговият усет за красивото остана вечен. Вижте един от интериорите, които дизайнерът създава за собствено удоволствие – своят дом.

Къщата, в която живее Фере, е стара фамилна собственост и се намира в Леняно, Северна Италия на няколко километра от Милано. Фере прави основни преобразувания в интериора, но държи да запази духа на къщата.

В този прекрасен дом има две стаи, които дизайнерът обожава. Те отразяват неговата същност. Едната е дневната - с големи удобни дивани, разположени един срещу друг. Тук той посреща гостите си. Другата е кабинетът - мястото за уединение, където Фере работи, релаксира и размишлява в компанията на книгите, на фона на музика и с телефона в ръка... Там, заедно със спомените, оставени от баща му и дядо му, са и много сувенири, донесени при далечните му пътувания.