Говори се, че Алебер Елбаз е вече освободил своето ателие в сградите на модна къща LANVIN. 

Тази есен модният микрокосмос е подложен на изключителни сътресения, породени от неочакваните развои на луксозните марки. След като Раф Саймънс заяви, че напуска Christian Dior, тази седмица стана ясно, че артистичният директор на модна къща LANVIN - неповторимият Албер Елбаз напуска своята позиция като такъв.

Случайност?! Като се замислим, може би, не. Спомняте ли си скандала, който се възцари между Джон Галиано и Christian Dior през 2011 г. Тога Албер се бе срещнал с ръководството на групата LVMH, която притежава луксозната марка. За какво са говорили, тогава, не знаем. Може би, отговор получаваме днес?

"В наши дни е изключително предизвикателство да бъдеш моден дизайнер. Създават се сезонни колекции, десетки модели, които се разглеждат с няколко кликвания на мишката и клиентът обръща страницата. Много е трудно за един творец да задържи вниманието на публиката", признава Албер. 

Думите му са колкото смущаващи, толкова и истина. В наши дни един дизайнер не е просто творец, ръководещ креативния процес на дадена модна марка. Уви не! От него зави всичко - като започнем от създаването и изграждането на сезонни колекции и продължим с организиране и осъществяване на фотосесии, рекламни кампании, мероприятия и др. 

Да, но имай предвид творческия дух на мароканския дизайнер от израелски произход, съмняваме се, че толкова лесно ще затвори главата на своята модна кариера. 

Докато очакваме щастливия край на развилата се ситуация, ви предлагаме да (пре)разгледаме най-емблематичните модни моменти на изключителни Мonsieur Елбаз.