В последно време златните бижута бяха рязко изместени от пластмасови, дървени и други такива. Както скъпите ни бижута от благородни метали, така и другите ни ценности имат нужда от основна грижа.

Както скъпите ни бижута от благородни метали, така и другите ни ценности имат нужда от основна грижа. Thinkstock / Gulliver Photos

Кехлибарът и слоновата кост се измиват чудесно в топла сапунена вода. Ако слоновата кост е пожълтяла или е покрита от петна, поставете украшението за 15 минути в слаб разтвор на хлорна вар, а след това изтрийте със суха кърпа.

Пластмасовите накити се мият в топла вода без сапун и прах. Ако украшението е с мъниста - изсипете изцапаното мънисто, измийте го, а след като го изсушите можете да го нанижете отново.

Изкуствените и естествени бисери трябва да се пазят от зацапване. Съхранявайте ги отделно от другите накити, загърнати в мека кърпичка. Много рядко ги изтривайте с кадифе. Мънистото от натурални бисери трябва да се пренарежда всяка година.

Както скъпите ни бижута от благородни метали, така и другите ни ценности имат нужда от основна грижа. Thinkstock / Gulliver Photos

Дървените украшения не се мият, а се изтъркват с парче памучен плат. Ако искате да запазят прекрасния си вид, никога не ги докосвайте с мазни ръце и не ги поставяйте на шията си, ако преди това сте я намазали с крем.