В планинарството тези чанти не са аксесоар, а са есенциална част от екипировката. Тези от нас, които са имали нещастието да правят планински преход, особено по-дълъг от ден, с неудобна раница, са изпитвали негативите от неподходящия си избор - разранени до кръв рамене, болки в кръста, схващане.

Друго, което е важно (и ако сте го разбрали, то най-вероятно е било по лошия начин) е обема на раницата - лошо е да тъпчете такава с малка вместимост с много неща, но също толкова лошо е да носите и прекалено голяма, когато нямате нужда от такава.  

Днес ви представяме топ 10 на най-добрите планински раници, които са не само удобни и съобразени със спецификите на тялото и на планинските преходи, но и достатъчно красиви, стилни и цветни, че да се превърнат във ваш аксесоар. Вижте ги.

Adidas
Снимка: Press office

Тази раница е подходяща за еднодневни преходи или за бързи разходки из Витоша през уикендите. Достатъчна е да побере голяма бутилка вода, нещо за хапване и връхна дреха. Двата нюанса на червено са и чудесен акцент за визията ви. Раницата е от Decathlon и се предлага в различни цветове.

Decathlon
Снимка: Press office

 

Вместимостта на тази раница е 20 литра. Тя е с вентилиран гръб, което улеснява циркулацията на въздуха и поради това предпазва от потене. Подходяща е както за еднодневни преходи, така и за бързи разходки с нощувка в планинска хижа. Позволява побирането на яке, нещо за хапване, вода и чифт компактни допълнителни дрехи. Благодаря, Decathlon!

Decathlon
Снимка: Press office

Жълта и слънчева раница от Decathlon. Точно като за лято в планината. Малко по-голяма от миналата с обем 30 литра. Подходяща е за еднодневни или двудневни преходи, за които ви е необходим малко повече багаж.

Decathlon
Снимка: Press office

В розов цвят, раницата от Decathlon е изключително момичешка, но пък е за мъжки момичета. Тя е подходяща за преходи до 3-4 дни и вместимостта й е 50 литра. Позволява много регулиране. Ще събере всичко необходимо за този период, дори и да сте решили да нощувате на палатки - храна, дрехи, вода, фотоапарат и дори ще остане място и за дамските ви нужди.

Karrimor
Снимка: Press office

Класическа, изчистена и монохромна - така можем да опишем раницата на Adidas. Толкова ни харесва, че ни иде да натоварим всичко в нея и да тръгнем така дори и през работната седмица. С леки оранжеви детайли, тази раница е подходяща за преходи до 4 дни, като в нея отново можете да поберете всичко необходимо. Има и колан на кръста, който се напасва към спецификите на женското тяло. С Clima Cool система, тази раница ни пази както от прегряване, така и от студ.

Decathlon
Снимка: Press office

Раница за всякакво времетраене - така Decathlon ни я описват. Да, тук нещата загрубяват. Вместимостта й е 60 литра и позволява носенето на багаж със средно тегло. Така че ако сте свръхесктремни и сте се влюбили в тази раница (да, цветът ни плени и нас), продължете да разглеждате, за да намерите нещо според вашите нужди.

Karrimor
Снимка: Press office

Непромокаема, лека, ергономична и здрава, тази раница има всички джобове и целия обем, който ви е необходим за преходи около 5 дни. Момичета, ако се чудите как ще съберете дрехите си за толкова време в нея, напомняме ви, че в планината няма място за излишни неща - всеки килограм отгоре е от значение, а раницата ще си я носите сами. Karrimor е изключително надеждна марка, която се занимава със спортна екипировка, и ви уверяваме, че раницата е хубава не само заради наситения си син цвят.

Karrimor
Снимка: Press office

Красива лилава раница с червени акценти от Karrimor. С разширяващи се странични джобове и вместимост от 65 литра, тази раница е красива, подходяща за по-дълги преходи и отговаря на всяка една характеристика, която може да хрумне на взискателния ви ум. Да, тук вече сме на вълна, в която раниците няма да бъдат аксесоар, а са най-вече нужда, но защо да не се поглезим, когато можем?

Снимка: iStock

Отново вместимост 65 литра, но този път Karrimor ни я предлагат в черен цвят. Защото не винаги цветните раници са подходящ избор. Тази раница има отделение, което ще събере не само нужните продукти за хранене, дрехи и дамски глезотии като кремове, измиващи гелове и слънцезащитни продукти (помнете: мостри!!!), а и всичката ви къмпинг екипировка. 

Decathlon
Снимка: Press office

Тук нещата вече наистина загрубяват. Decathlon оценява факта, че има наистина мъжки и не просто авантюристични, а направо екстремни момичета. Заради това марката ни предлага раница с вместимост цели 80 литра. Подходяща е за няколкодневни планински преходи с тежък товар. Или пък ако сте решили да тръгнете по маршрута Ком-Емине (ще трябва да сте пестеливи откъм багаж). Раницата акцентира върху удобството, обогатена е с пяна за по-голям комфорт и е изцяло съобразена с женската анатомия. Направена е така, че да имате лесен достъп до най-важните джобове докато се катерите, но все пак не забравяйте, че тези джобове не са за червило и очна линия. Стиска ли ви да си я набавите? Не, всъщност: стиска ли ви да я ползвате?