След дълги години на скамейката на заклеймените за "бабешки" платове, днес дантелата се връща с пълна сила на модния подиум. Виждаме я в колекциите на големите дизайнери, по витрините на луксозните бутици и в не толкова претенциозните магазинчета за дрехи. За разлика от минали векове, когато се е купувала само от богати дами и е била използвана за акцент в тоалетите, сега ние, съвременните жени, я използваме буквално за всичко -  за украса на готова дреха, изцяло за дреха (поли. рокли, ризи, потничета и дори панталони), бельо, както и за направата на аксесоари - чанти, обувки, диадеми, шноли, брошки. Ето някои полезни съвети и информация за това как да превърнем балната си рокля в произведение на изкуството... с дантела.



Какви дантели познаваме и как да изберем подходящата?

Ако започнем да изброяваме всички видове и материи дантели, няма да ни стигне цялото време на света. Затова ще се спрем на двата основни типа - тюлена (представлява бродирани орнаменти върху тюл) и плетена. Основните разлики между тях са в структурата, твърдостта и "тежестта" - начина, по който падат върху тялото. И двете са подходящи за корсети, бюстиета, апликации, ризи, потници, рокли и каквото още ви дойде на ум. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете, трябва да имате предвид, че тюлената дантела е по-мека и лесно приема форма. Плетената може да използвате за по-обемни рокли или по-силен акцент. Ако не искате роклята ви да е покрита изцяло с дантела, бихте могли да я прибавите като кант, ширит или да я оставите да се подава загадъчно от краищата на тоалета.



Как да съчетаем дантелата с различните материи?

Всичко зависи от визията, която искате да постигнете. За по-романтичен и нежен вид са подходящи фините тюлени дантели в комбинация с коприна. За по-богата и царствена рокля по-плътните плетени дантели можем да съчетаем с тафта или сатен. Това са основните комбинации, които са подходящи за официални случаи, какъвто е абитуриенмсткия бал. Това далеч не е желязно правило - всичко зависи от конкретния случая. Има всякакви изключения! Дали ще бъдете в рамките, или умишлено и сполучливо ще избягате от тях е изцяло ваш избор.

Използвайте дантелата... както пожелаете

Измислянето и направата на тоалет се е превърнала в една свободна игра на фантазията. Не е задължително дантелата да е строго официална. Тя може да е точно този елемент, който да разчупи и да придаде оригиналност на иначе обикновената дреха. Вариантите са хиляди - позволете на въображението си да се прояви. Ето някои конкретни предложиния:

- Вземете готова семпла рокля и след това добавете дантела по ваш вкус - може да е контрастна, може да я допълва, да я покрива цялата или само част от нея. С парчетата, които (ако) ви останат, освежете някоя блуза или пола. Това може да се направи на ръка или пък на домашната шевна машина.



- Направете си болеро! Ако вече сте си закупили рокля с бюстие, изберете подходящ цвят дантела и си ушийте късо болеро с дълги ръкави. В случай, че цветът й е твърде претенциозен, черното винаги върши работа.

- Ако роклята ви е с гол гръб или смятате да си ушиете такава, добра идея е да добавите дантела в голия участък. Това ще подчертае фигурата ви и ще придаде елегантност и сексапил.



- За повече раздвиженост на тоалета бихте могли да оставите няколко участъка само с дантела - голия гръб, раменете, около пъпа, отстрани на талията.



- Ръкавиците от дантела също са добър избор особено ако роклята е с тънки презрамки или с бюстие.

- Наметнете се с шал! Добре е да е по-широк, за да се виждат добре елементите на дантелата. Ако сметнете за удачно, пришийте някое и друго красиво мънисто за повече блясък.


Специалисти от модния бранш споделят, че съвременните абитуриентки са много смели в избора си на рокли и платове и вече не се придържат към строгите и класически визии. Сега остава да се развихрите - току-виж сте открили таланта на дизайнер в себе си.