Пазаруването на обувки е една от най-големите слабости на жените. И поради тази причина много от нас допускат грешки, когато се сдобиват с поредния чифт. Или си ги купуваме само защото е ултра шик в момента или защото не сме успели да устоим на изкушението да влезем в магазина. Разбира се, че няма нищо лошо във всяка от нас да дреме по една Кари Брадшоу, но нека си купуваме обувките според нуждите, за да си гарантираме, че все пак някога ще ги обуем.

Като за начало най-важното е да изберем правилния номер. От него зависи дали ще носим обущата след това или ще събират прах в гардероба. Съобразете номерацията -  дали е европейска или американска. И независимо дали избраните обувки са вашият номер – пробвайте ги. Номерацията в повечето случаи не отговаря, тъй като всяка фирма има собствени стандарти, които не са еднакви с тези на останалите производителите.

Не си купувайте един номер по-малък от вашия само защото ви стои по-сладко и прави крака ви по-фин. В противен случай рискувате никога да не обуете въпросните обувки.

Преди да платите на касата – разходете се в магазина с новите си любими обувки. Представете си, че те вече са ваши. Целта е да усетите до колко удобни ще ви бъдат. Ако почувствате и най-малко неудобство и смущение, то тези обувки със сигурност ще ви създават само главоболия (или по-точно кракоболия). Представете си как за 10 минути са ви създали чувство на неудобство. А какво ли ще е ако трябва да ги носите един цял ден в офиса?

За да сте сигурни, че обувките ви стоят наистина добре, пробвайте ги с дрехата, с която планувате да ги носите – панталон, пола, рокля (ако имате тази възможност, разбира се).

Едно от златните правила при пазаруване на обувки е тази дейност да се извършва в часовете следобед. Научното обяснение е, че тогава краката на хората се надуват от работа, ходене, стрес и напрежение. Пазарувайки в това време ще можете да прецените реално какъв е вашият номер, дори и в моментите, когато краката ви са подути.

И накрая: вземете със себе си вярна приятелка. Тя е тази, която ще дава безпристрастни оценки. Сигурни сме, че там някъде съществува правилният чифт обувки за вас – лъскави, модни и най-вече удобни.