Какъвто и тоалет да сложиш, ако обувките са неугледни и неподходящи, ефекът е нулев. И обратното – ако обувката е подбрана и елегантна, тоалетът, колкото и скромен да е, придобива чар и изящество.

Да започнем с констатацията, че при покупките си, ние, жените, много рядко се ръководим от практически съображения. Купуваме скъпа вълнена шапчица, уж да се пазим от студа, при все, че знаем, че няма да ни покрие ушите; носим шапка, която и най-слабият вятър ще я отнесе; купуваме тънки като паяжина чорапогащи, за да ги обуем при минус 20 градуса и да твърдим, че ни топлят. За да отидем на работа, обуваме обувки за танц, които на връщане вкъщи носим под мишница. И..., хайде да си признаем всички, в повечето случаи... избираме токове, с които походката ни направо заприличва като на циркова въжеиграчка.

Между впрочем, за обувките...

Ако попитаме някой ортопед какво може да ни разкаже за деформациите на женските крака поради носене на неудобни обувки, сигурно ще бъдем потресени. Купуваме най-всевъзможни модели, само защото изглеждат... зашеметяващо, и сме готови на всякакви компромиси с чувството на удобство и лекота, за да ги притежаваме.

 

Какво ли обаче ще каже за тях многострадалното ни стъпало?

Цяло щастие е за нас, че то не може да ни каже нищо, нали? Но... рано или късно измъченият ни крак ще реагира. Злото е тъкмо тук... Поради погрешно натоварване на повърхността, върху която се стъпва, например при обувките с много високи токове, кракът бързо се деформира, започваме да ситним и в крайна сметка изгубваме гъвкавостта, грациозността на походката си и все се оглеждаме за местенце  да отморим...

Купуването на обувки трябва да става обмислено и разумно

Няма никакъв смисъл да влезем в магазина за обувки с намерението да си купим удобни обувки за улицата, а да излезем оттам с чифт елегантни вечерни обувки. Не трябва също да забравяме, че при правилен избор обувката може да разхубави крака ни и оптически или в обратния случай да подчертае неговите недостатъци. Ще направим добре, ако последваме препоръката на добрия специалист и запазим здравето на ходилата и красивата си походка, като носим през деня обувки с не по-висок ток от 4-5 см.

Разбира се, когато ни предстои събитие, на което трябва да сложим тънките и високи токчета,

съветът на специалистите е предварително да се запознаем с някои тънкости при избора им, така че кракът да може да понесе натоварването на една прекарана в танци вечер. Тези трикчета биха били от полза и за всички настоящи и бъдещи абитуриентки. Често пъти в желанието си да изглеждат невероятно, те слагат неудобни обувки, а резултатът е – боси на дансинга или подпухнали от мазоли ходила.

А ето и указанията на ортопедите:

•Ако краката ви са сравнително къси, все пак трябва да се опитате да постигнете известно уравновесяване, като изберете по-високи токове, но те не трябва да бъдат прекалено високи. Тук една нежна и изчистена обувка ще създаде много по-красив ефект, отколкото прекалено високата, лъскава и набиваща се на очи.

•Ако стъпалата ви са много големи, е хубаво да избягвате обувки тип сандал с тънки преплетени каишки. Подходящи са овалните обувки или тези с форма на пресечен конус – в тях кракът изглежда по-малък и изящен.

•При по-широки ходила е за предпочитане да се носят изрязани обувки с малко по-висок ток.

•Ако притежавате високи и стройни крака, е хубаво да не подчертавате още повече височината им, а да се спрете на красива и очарователна обувка със средно висок и не много тънък ток.

•Винаги, когато мерите обувката, е хубаво да обръщате внимание на широчината й. Кракът не трябва да се чувства никога пристегнат.

•Купувайте вечерна обувка с един номер по-голям, стига, разбира се, да не е прекалено хлабава, така че петата ви при ходене да излиза навън. Ако е така предпочетете вашия номер.

•И все пак, ако вече сте направили избора си и държите да отидете на бала с високите тънки токчета, давайте на краката си възможност да отпочиват от време на време, като сменяте обувките с такива с по-нисък ток. Едва ли гардобиерката ще има нещо против да ги пази при останалия багаж. ;)