Спомняте ли си онази приказка на Ханс Кристиан Андерсен, в която братче и сестриче се бореха с една ужасна жена, която направи така, че парченце от огледало да влезе в окото на Кай и Герда тръгна го търси, за да го спаси от злото, промъкнало се в сърцето му? Няма да преразказвам историята, ако искате да си я припомните просто потърсете „Снежната царица” в книжарниците. Или пък гледайте някоя от многобройните й екранизации – за архива – има една продукция на Hallmark с участието на Бриджит Фонда, на BBC и няколко анимации, включително се очаква и много скоро Disney да пуснат своя версия на историята (която беше „стопирана” през 2010).


Да, всички приказки на датчанина са доста мрачни (е, братя Грим определено му правят сериозно конкуренция, но какво пък). И не, в оригиналната версия на „Малката русалка” няма щастливият край, в който "Ариел" се омъжва за принца, нали знаете – накрая русалката се превръща в морска пяна. Но това се дължи най-вероятно на фолклора, който служи за основа на всички тези почти „древни” приказки.

За добро или за зло образът на всяка една зла царица е доста притегателен и намира отражение в модата, в грима, а и изобщо – в поведението на всяка от нас. Коя ли жена не е била „ледена царица” поне веднъж в живота си?

Извън това – зимата ни вдъхновява да се впуснем в нейния образ – бяла рокля, блед грим и евентуално - студен блясък в очите.

Снимка: сп. Vogue

Ако все още не ви е ясно какво точно имаме предвид - разгледайте галерията тук.