Модният микрокосмос претърпява поредния трус, предизвикан от гласувания и приет закон, предвиждащ финансови санкции и затвор за ангециите, които работят със свръх слаби манекени.

През последните години наблюдаваме дълбоки политически и социални промени във възприемането и представянето на жената и нейното тяло. За две десетилетия минахме от една крайност към друга – от супер-моделите от 90-те и техните женствени силуети, до съвременните топ-модели и андрогенната им визия.

Днес, при кастинг, моделите трябва да представят на букера медицински документ, удостоверяващ, че са в добро здраве, а агентът трябва да се увери, че теглото им е 55 кг за височина 1,75 м, преди да подпишат договор.

“Забранено е на всяко лице, чийтo индекс на телесна маса е по-нисък от определените референтни стойности от Министерството на здравеопазването, нямат право да практикуват професията на модел,” обяви говорителят на френската левица (PS).

Законът предвижда затвор до шест месеца за агентите и до 75 000 евро глоба за агенциите, които не спазват закона и назначават твърде слаби модели. Основна цел е да овладее идеализирането на прекомерно слабите тела след нарастването на броя на хората с хранителни проблеми особено сред младите момичета.

Според Оливие Веран, народен представител на френската левица (PS), който предложи този законопроект, споделя: "Перспективата на тази санкция е да внесе баланс в цялата модна индустрия."

Колкото и опроверган да е този закон от модните представители, той е одобрен от обществото.

Подобни закони има вече в Италия, Израел и Испания... питаме се кога ще дойде ред на България да узакони правото да бъдем красиви и същевременно здрави, защото и до ден днешен сме свидетели как професионални букери от големи модни агенции, оглеждат младите момичета, които са слаби, но въпреки всичко им се казва: 

“Стегни се малко, трябва да отслабнеш... ханша, бедрата... Ходи на фитнес, направи нещо.”