След стилното представяне на новата колекция на Princeska по време на Sofia Fashion Week, Ladyzone.bg се срещна с Диана Найденова, основател и артистичен директор на модната марка за детско облекло. 

Тя е известна със своите неповторими бутикови уникати, а страстта й към рисуваната коприна е повод за създването на едни от най-впечатляващите колекции в българския моден свят. Всъщност Диана е повече от дизайнер – тя е творец, който превръща модата в изкуство. Носител е на първа награда в раздела "Рисувана коприна" от Асоциацията на българските дизайнери през 1996 г., а зад гърба си има множество самостоятелни изложби, ревюта и участия във Фестивала на висшата и авангардна мода и Форум българска мода. По време на сътворяването на своите модни шедьоври Диана има и верен помощник в лицето на своята по-малка дъщеря Ани.

Тандемът Диана и Ани Найденови може да се похвали както с множеството си самостоятелни дефилета, така и с успешните си медийни изяви, сред които и ревюто им, включено в първото представяне на България по модния канал fTV (fashion TV). След няколко години пауза, през 2015 г. майка и дъщеря се заемат усърдно и всеотдайно с първите си приказни произведения, и така създават началото на модна къща Princeska.

Снимка: Press office

Ladyzone.bg: Последното Ви вдъхновение са най-малките. С какво Ви спечелиха децата?
Диана Найденова: Аз съм една щастлива жена. Имам две прекрасни дъщери, две красиви внучки и двама чаровни внуци. Как човек да не бъде вдъхновен от децата! За известен период се бях отдала изцяло на внуците си, но не изоставих модата. Започнах да шия приказни рокли за моите малки "принцески". Те бяха много щастливи и всички питаха откъде са им дрехите. Така се роди модна къща Princeska – от детските усмивки. Мога да кажа, че по-хубаво и въодушевяващо от това няма.

Как бихте определила тазгодишните модели, включени в новата ви колекция?
Мотото на Princeska е да разказваме приказки в реалността. Затова новата ни колекция се казва "Пролетна приказка". Ревюто започна с танц на цветята, изпълнен от чаровните балерини на балетно студио Balance (Б.ред. една от тях е голямата й внучка, която е и лице на марката). Триката са ръчно изрисувани с блестящ брокат, изобразяващ пеперуди и пролетни цветя. Цветовата палитра е свежа, присъстват и актуалните за сезона розов кварц и серенити, а материите са предимно естествени.

Какви са модните тенденции в детското облекло за предстоящите топли сезони?
Детското облекло все повече се доближава до това на по-големите. Присъстват рокли, чиито кройки са с гол гръб, блузи от дантела и удобни туники. Сакото е вече неизменна част от детската мода, както за момчетата, така и за момичетата. Полите на вали също са актуални.

Имате ли любим/и дизайнер/и, на когото се възхищавате най-много?
Коко Шанел. Тя е силна жена, която възобнови дамската мода по неподправен начин. Нейната изисканост и стил винаги будят възхищение в мен.

Koи са цветове, които обичате да използвате в своите колекции – и дамски, и детски?
Аз съм художник, обичам всички нюанси. В дрехите си съчетавам ръчно изработени елементи и рисувани акценти в различни багри.

Снимка: Press office

Има ли нещо ново при материите и техниките на световния пазар, които използвате?
В новата колекция на Princeska присъства декупаж. Това е специално разработена салфетъчна техника, която е вмъкната в текстила.

От какво се вдъхновявате най-много?
От децата. От това, че успяваме да сбъднем техните мечти и да ги направим щастливи.

Вие сте майка – на какво Ви научи майчинството?
Майчинството е призвание, то учи на много неща. На любов, търпение, отговорност и всеотдайност. Понякога е трудно, но когато видиш порасналите си деца, тръгнали по твоите стъпки, е прекрасно. Работата с малката ми дъщеря Ани, ми доставя голямо удоволствие. Ние сме изграден екип повече от 15 години и се допълваме взаимно. Почти няма модел да е само на едната, и двете измислихме всяка дреха, за да е наистина перфектна.

Снимка: Press office

Голямо щастие са и внуците ми, всичките рисуват много добре. А двете ми внучки вече проявяват интерес и към шиенето. Малката даже си прави сама шнолите. Мога с радост да кажа, че ние сме пример, че и в българската мода може да има приемственост.