Знаете ли какво е общото между Мата Хари и  Мулен Руж? Разбира се, стилът – ярък, съблазнителен, с една дума – бурлеска. През последните години той ставаше все по-известен, докато през 2011 достигна своя пик.

История на бурлеската
Бурлеската (от италиански burla - шега) е вид развлекателно театралного шоу, близко като жанр до мюзикъла, кабарето и водевила. Възниква през XIX век в Европа. Първоначално спектаклите бурлеска са комедийни, защото представляват пародии на известни класически произведения. Актрисите се обличали в съблазнителни корсети и жартиери с панделки. На сцената си позволявали дръзки жестове и изказвания. Но всичко било поднасяно с много вкус – невинно, под фомата на игра. Нямало никакво разсъбличане или непристойни прояви. Най-популярният театър в жанра от това време е Мулен Руж.   

През 20-те години на XX век ситуацията коренно се променя. Бурлеската все по-често се смесва със стриптийза. С идването на сексуалната революция през 60-те години за стила е актуален девизът „Повече плът!”. В края на 90-те бурлеската търпи промени, които я връщат към нейната първоначална визия. Наречена е необурлеска. Този стил е показан във филмите „Мулен Руж” и „Чикаго”. Съвсем скоро в бурлеска стил се появиха и Шер и Кристина Агилера в едноименния филм "Burlesque".

Основа роля за възраждането на стила изиграва Дита фон Тиз (една от бившите любови на ексцентричната рок звезда Мерилин Менсън) – кралицата на съвременната бурлеска, която я утвърждава като начин на обличане. Кристина Агилера, Мадона и Пинк също често снимат клипве с бурлеска визия.  

Как да се сдобиете с визия в стил бурлеска?

За да имате бурлеска стил не е задължително да сте скандална личност, да имате сценични изяви или да се къпете в чаша с мартини. Но модата определено е благосклонна към всяка по-скандална проява.

За бурлеска визията трябва да подчертаете всяка извивка на тялото си – тънката талия, заоблените бедра и пищните гърди. Стилът бурлеска олицетворява чувствената и драматична страна на жената. Затова забравете за панталоните. Единственият вариант, в който можете да си ги позволите, е, ако са ултра къси шорти. Обличайте само поли и рокли. Подчертайте бюста с дълбоко деколте. Идеалният вариант е корсет.

Бурлеска визията на жената е немислима без високи токчета. Не бива да слагате нищо по-ниско от 8 см.

Макар и да не се вижда от всеки, не забравяйте и за бельото. Тук принципът е - колкото повече детайли, толкова по-добре. Не се стеснявайте да използвате всякакви  дантели, чорапи, жартиери, както и да смесвате цветове и стилове.

За цялостна бурлеска визия особено важен е гримът. Тенът на лицето трябва да е блед, но със скули в наситен цвят. Изкуствените дълги мигли, извити във външния ъгъл, са задължителни. Устните са в ярки цветове, а косата е на едри къдрици.

Допълнителните украшения, като пайети, пера, леопардови принтове и кристали, придават завършеност на бурлеска образа. Важното е само да не смесвате всичко в един тоалет.

Отървете се от задръжките. Бурлеската е стилът на лишената от комплекси, разкрепостена и свободна жена.