Често, когато подбираме тоалет за специален случай, какъвто е балът, ни се налага да сблъскваме това, което е модерно в момента и това, което би отивало на нашата фигура. Дишайте спокойно, защото ви представяме актуални модели бални рокли, които можете да подберете според това какво искате да прикриете и подчертаете...


Роклята с А-силует

Отляво надясно - Тейлър Суифт, Джулиан Мур, Хилари Суонк.

А-силуетът предполага свободно падане на плата от талията чак до земята. Надолу моделът се разширява, но не прекалено, за да очертае женствено буквата А. Често моделът не подчертава талията, което го прави изключително подходящ за дами с широка обиколка на кръста. Това е чудесен начин да очертаете красивия силует на тялото, като избегнете недостатъците на широката талия. Съществуват и разновидности на модела, които подчертават талията – те са подходящи за дами, които не се притесняват за тази част от тялото си.

Роклята тип Принцеса

Отляво надясно - Ли Бингбинг, Дженифър Анистън, Ейми Адамс.

Модата на принцеските рокли поотшумя, но все още има дами, които я избират за своя бал и много често за сватбения си ден. Причините са основно, че моделът предполага свободно движение на краката под полата, а по-важното е, че прикрива много от несъвършенствата - голямата и заещама внушителна площ пола, умело прикрива широките бедра и големият ханш. Освен това действа оптически за смаляване на талията – когато роклята е широка надолу, това създава усещане на тънко кръстче.

Роклята тип Sheath

Отляво надясно - Стейси Киблър, Ева Лонгория, Наоми Уотс

От английски sheath означава обвивка, което подсказва, че този тип рокля плътно обвива тялото и следва неговите естествени извивки. Това е и причината да не отива на всички дами – тялото трябва да има почти перфектни форми, за да не си личат недостатъците по него. От друга страна дамите, които не са достатъчно високи, но пък са слаби, могат да се спрат на подобен модел, защото той оптически издължава силуета.

Роклята тип Тромпет

Отляво надясно - Наоми Кемпбъл, Чарлийз Терон, Дженифър Хъдсън.

Роклята тип тромпет покрива плътно тялото, но по средата на бедрата започва да се разширява рязко чак до пода, имитирайки гърлото на тромпет. И този модел също не е за всяка жена – дамите, които трябва да се спрат на нея, трябва да не се притесняват, че тя ще подчертае дупетата им, както и бедрата.

Роклята тип Русалка

Отляво надясно - Зоуи Салдана, Айла Фишер, Никол Кидман.

Тя често е бъркана с рокля тип тромпет, но основната разлика е, че при русалката разширяването на кройката започва чак от коленете, докато при първата това се случва малко по-нагоре. Този модел е подходящ за дами, които имат т.нар. фигура пясъчен часовник.