Колоритна – срещу тази дума в тълковния речник трябва да сложат снимка и кратка биографична статия на Анна Пиаджи. Родена е през 1931 година. Почина вчера – 7 август, 2012 г. На 81 години. За смъртта й първо бе съобщено в социалната мрежа Тwitter.

Признава си, че е фанатик на тема шапки. Личи си, нали?


Анна имаше страхотната дарба да открива млади и талантливи дизайнери, от онези, които в началото творят в гаражите си, но претенциозно ги наричат ателиета. Работи в италианската издателска къща Mondadori, след това като консултант в италианския Vogue. Издава свое списание под име "Vаnity" (суета).

Какво я прави специална?



За професията
Анна никога не се е интересувала дали една дреха е маркова, или не. Пълен абсурд! По-важното за нея, както и за всеки, който твърди, че има афинитет към актуалното в модата, са качеството на тъканите, кройката и умението на дизайнера да ушие дреха. Именно за тези неща следи в колекциите, които се представят на модните подиуми по света. И макар да изглежда лесно, всъщност се оказва доста трудно тези три неща да се съчетаят в една модна линия.

 

За папараците
Атрактивният й външен вид, с който винаги изпъква на събития. Като босоходец в мола е. Тя винаги е криела много чувство за хумор и изобщо-не-прикрита ирония във външния си вид. Някои го наричат палячовщина (!), други решителност.

 

За феновете на дрехите
По забележителен начин Анна смесва нови дизайнерски с винтидж дрехи. Комбинира части от балетни костюми с шапки, поизтъркани дантели с много руж на бузите. Тя никога не облича едно и също два пъти пред публика. На изложбата във Victoria and Albert Museum в Лондон през 2006 г. Анна показва 2865 свои тоалета и 265 чифта обувки.

 

За колегите
Лудият шапкар Стивън Джоунс и големите Маноло Бланик и Вивиън Уестууд я обявиха за тяхна муза. Карл Лагерфелд пък често я скицира.