Част от тези митове са ви известни, други вероятно чувате за първи път, но общото помежду им е едно - те са много далеч от истината.

1. За да разберете дали нещо е златно, захапете го

Вероятно това е една от най-често срещаните заблуди - истинското, чисто злато е меко и ако зъбите ви оставят следи, значи разполагате с такова. Това е така, но оловото също е меко и някои хора покриват бижу от не толкова благородния материал със златен цвят. Не разчитайте на зъбите си, ако се съмнявате в автентичността на някое бижу.

 

2. Диамантите са неразрушими

Вярно е, че можете да одраскате диамант с друг. Знаем и че тези малки съкровища са твърди. Но диамантите се чупят или напукват, ако не се грижите правилно за тях.

3. Опалът носи лош късмет

Опалът има различен имидж през годините - ту добър, ту лош. Римляните например смятали, че камъкът носи добър късмет и е талисман. През годините обаче опалът се превръща в точно обратното и хората вярвали, че е символ на несполуката. Днес се смята просто за камък със стойност. А черните опали са истинска рядкост!

4. Златото може да е в три цвята

Когато отидете в бижутерен магазин, ще ви кажат, че има три вида злато - бяло, жълто и розово. Това обаче не е вярно. Когато се извади от мината, истинският цвят на златото е жълт. При смесването му с други компоненти се получават другите разцветки. Така че - дори и да са ценни, със сигурност не се класифицират като "чисто злато".

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
5. Стойността на диамантите се определя от цвета им

Въпреки че всички диаманти са ценни, според някои синият е най-скъп. Всъщност цвета не е единственият критерий, който определя цената му. Важни са също така срязването, чистота и колко карата е. Чак след това идва цвета.

6. Перлите могат да бъдат разградени в оцет

В този мит има малко истина, но не достатъчно, че да е верен. Ще отнеме ужасно дълго време на оцета да разгради перлата и дори и тогава - ще трябва да я смачкате.

7. Диамантите са най-редките камъни

Вярно е, че някои от цветните диаманти са изключително редки и трудни за откриване, но сами по себе си тези скъпоценни камъни не са толкова неоткриваеми. Ако не сте сигурни, проверете в "Книгата на Гинес" - там ще разберете кои са най-редките камъни.