От хранителни култури, интелигентни шевове и 3D моделирани дрехи, до усъвършенствани процеси на рециклиране и биоразградими дрехи със здравословни предимства - 5 иновации, които могат да спомогнат за ускоряване на прехода към кръгова модна индустрия и да защитят планетата, получиха финансиране в рамките на общо 1 млн. евро от инициативата "Global Change Award", инициирана от "H&M Foundation". 

Годишното предизвикателство търси онези, които имат силата да променят бъдещето, като тазгодишното трето издание привлече 2600 кандидатури от 151 страни - истинско глобално и силно движение за създаване на модна индустрия, работеща в границите на планетата. Поглеждайки към всички кандидатури тази година, те говорят за силна ангажираност в посока дигитализиране, интелигентни процеси и нови и неочаквани материали. Резултатът от онлайн гласуването отсъди следното разпределение на субсидията: 

300 000 евро за иновация: Crop A Porter, САЩ

250 000 евро за иновация: The Regenerator, Швеция

150 000 евро за иновация: Algae Apparel, Израел

150 000 евро за иновация: Smart Stitch, Белгия

150 000 евро за иновация: Fungi Fashion, Холандия

"Компания Agraloop ще даде началото на нова парадигма за естествените влакна, използвайки отпадъци от хранителни култури за производството на текстилни нишки. Стремим се да помогнем на нашата индустрия да започне да се отделя от памука като доминиращ ресурс на естествени влакна. Спечелването на субсидия от Global Change Award означава, че можем да придадем огромна стойност и нов тласък в текстилната и модната индустрия. Вече можем да задвижим тази важна технология много по-бързо в мащабно производство. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде използвана за оптимизиране на нашата технология със затворена верига, за защита на IP и за производство на влакна Agraloop BioFibreTM", сподели Исак Нихелсон, говорител на проекта Crop A Porter (Agraloop). 

Освен, че дава възможност на иновациите да окажат положително въздействие върху индустрията и планетата, конкурсът Global Change Award се стреми към широк мащаб и да открива идеи, които са икономически устойчиви и новаторски, да установи доколко екипът е способен да реализира отличителна промяна. 

"Поздравявам петте печеливши екипа. Те доказват, че иновациите не познават граници и могат да вдъхновят всеки. Този ден бележи началото на едногодишен процес, който цели да ускори развитието на иновациите. В рамките му, H&M Foundation, Accenture и Кралският технологичен институт в Стокхолм (KTH Royal Institute of Technology) ще подкрепят победителите с цел да се съкратят необходимото време за развитие и да ги насочат към модни и иновационни центрове като Стокхолм, Ню Йорк и Шанхай", заяви Карл-Йохан Першон, член на управителния съвет на организацията с нестопанска цел "H&M Foundation" и главен изпълнителен директор на H&M. 

"Global Change Award" предоставя набор от инструменти, умения, мрежи и изложения, за да помогне на победителите да актуализират своите идеи, да увеличат производителността и да получат достъп до индустрията.