.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Неделя Щонова: Емоционалното счетоводство разболява

Диана Георгиева | преди 4 години
Неделя Щонова
Как да бъдем щастливи, важен ли е външният вид и какво е необходимо, за "здрав дух в здраво тяло" - интервю с доктор Неделя Щонова

Д-р Неделя Щонова е новото усмихнато лице в ефира на bTV, което не в друг ден, а именно в неделя, вече води авторското си предаване "Духът на здравето". Неделя всъщност е съвсем вътре в материята му, защото е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Биографията й впечатлява със специализация във "Weill Cornell Medical College", Ню Йорк и "Hôpital Européen Georges-Pompidou", Париж, а също и с членство в "Европейското общество по клинична невромузикология". През 2010 г. в Стокхолм и в конкуренция с 22 страни, нейно предаване печели златна статуетка и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет. Интервюто ни с нея е изцяло в духа на здравето и... неделите, вижте сами:

Как би се представила с няколко думи?
Аз съм майка, лекар, специалист невролог, занимавам се с аналитична и когнитивна психотерапия. Като цяло съм изключително центрирана към идеята за смисъла. Мога да бъда част само от смислени проекти – да развиваш себе си като прекрасен родител, да изпитваш емпатична обич и съчувствие към хората, да лекуваш пациентите си качествено, да насърчаваш здравословните избори, да изградиш хармонично семейство, да даряваш с щастие и подкрепа най-любимите си хора, изобщо да се завихряш по спиралата на духовното развитие все нагоре и нагоре. Ето, вижте например философията в дизайна на нашето студио „Духът на здравето ”. Там случаен елемент няма. Масата спирала е именно този символ на живота, енергията, тя е олицетворение на духовно пътуване, на растежа, като цяло това е еволюционния процес на цикъла живот… А водата по стените в нашето студио е една прекрасна метафора на изтичащото време и също символ на живот, плодородие, мъдрост и надежда.

Учила си в Ню Йорк, както и в Париж – защо се върна тук, а не предпочете да живееш в САЩ или Франция?
Върнах се заради една любов… тази с моя съпруг.

Неделя Щонова
Снимка: Евгений Милов

На какво те учи работата ти –  ти си практикуващ невролог и психотерапевт?
 Първо, самото следване 6 години и после 4 учене за специалност – това е голяма школа - за дисциплина и методичен ум. И после, пациентите - всеки пациент е капчица мъдрост… Моят контакт с тях ме учи на много неща, изброявам ги :
1. Учи ме да се събуждам благодарна
2. Да различавам значимото от маловажното
3. Научи ме, че гневът, обидата и воденето на емоционално счетоводство разболяват
  4. Учи ме на изкуството на малките крачки и че психичната сила е всичко. Няма ли Сила – няма и Любов, няма и Светлина.
5. Учи ме, че животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани и тъгата не е задължително нещо лошо … Тъгата може и да е много градивно състояние…. 

духът на здравето

Как „се случи” предаването „Духът на здравето”, както и това ти да си негова водеща?
  Казано с усмивка, моят път към bTV по-скоро прилича на търпеливото изкачване на Григор Димитров в световната ранглиста, отколкото на сензационната поява на Лео Меси на футболния небосклон. "Духът на здравето" по някакъв начин поема щафетата от моето предишно предаване - „Преди лекарствата” - на което бях автор и водещ в продължение на 10 години и което съм правила в друга телевизия. То беше неизчерпаем източник на вдъхновение за мен и аз го обичах толкова много, като мое дете. Една декада от живота ми мина във всеотдайна работа и посветеност на грижата за това да насърчаваме здравословните избори. Освен това беше толкова награждавано предаване по света и у нас, че в един момент от бТВ го забелязаха и ме поканиха. Но не е само заради наградите. Това е един много смислен и полезен проект, които е създаден за да помага на хората

Какви цели си поставила – как виждаш своята роля в "Духът на здравето", какво смяташ, че ще ти донесе?
Ще ми донесе много работа (смее се ). Но това е едно много сериозно комуникационно предизвикателство, да намерим път, посланията за разумен живот да отиват право в сърцето, като се има предвид начинът, по който хората живеят живота си. Статистиката за заболеваемост и смъртност у нас показват, че просто е спешно да се вземат мерки за ограмотяване, здравното мотивиране и просветление на хората, защото българската нация губи кондиция... това е факт. С много любов тръгвам към новия си проект – ”Духът на здравето”, защото мисля, че грижата за здравето , любовта и децата са най-важните неща на света. За да може един ден да се разхождаме по плажа, а внуците ни да тичат щастливи наоколо. Надявам се също да изградим и един Много Добър Отборен Дух и на всички  замесени да ни е приятно да работим по този проект. 

Неделя Щонова
Снимка: Евгений Милов

Няма как да не попитам – къде е духът на здравето според теб?
Духът на здравето е в това, да не губиш ентусиазъм , да имаш самодисциплина и да имаш посока - здрава, смислена посока. Дори в лабиринтите висят надписи – „Блуждаенето забранено ”. Много е важно да си вярваш! Да вярваш в това, че съдбата е отредила красиви планове за теб и да отгледаш крехката, потулена в сянката на страх фиданка… до една силна Вяра! На това му се казва умствено градинарство ! 

Интересите ти повече към духа или тялото са насочени или двете са неразривно свързани?
Привърженик съм на идеята за холизма. Човешкият индивид се разглежда като съставен от три основни, взаимосвързани и влияещи си нива – физическо, умствено – емоционално и духовно. Животът е устроен, за да бъде пълноценен именно, в тази триединна хармония.

Тъй като сме женски сайт, въпросите за красотата са неизбежни – какви грижи полагаш за външния си вид и колко време отделяш за това?
През живота си не съм стъпвала в козметичен салон. Маски, масажи, терапии за лице и т.н... няма такова нещо при мен. Нямам време за това. Но спортувам много, спортна натура съм – тенис на корт, ски, плуване, джогинг, фитнес, балет, гмуркане … За да ми е интересно, трябва да е динамично. Ползвам натурална козметика, ходя на църква, грижа се да имам здраво тяло, важна ми е вътреклетъчната чистота и спокойният дух.

Важен ли в въобще външният вид и защо?
Човек е красив, когато е щастлив и умен. За мен универсалната истина е във вътрешната красота. Но ние живеем в реалния свят - външният вид впечатлява в социални ситуации, хората обичат да се отпускат в присъствието на красиви неща и лица, физически привлекателният човек привлича много повече хора, изобщо красотата помага в изграждането на отношения. Например президентът Джон Кенеди е бил известен с красивия си външен вид, но също е бил и проницателен политик. Неговият публичен имидж на добър политик, е бил повлиян от това, че е изглеждал красив и елегантен. Да, външният вид устойчиво е налаган като средство за позициониране на личността. Но според мен това работи само в краткосрочен план! Хората днес са много визуално ориентирани. А в дългосрочен план е важна Личността! Защото интелигентността изпреварва външния вид при „бягане на дълги разстояния".

И за финал един въпрос, на който може би малко хора могат да отговорят – има ли рецепта против „нерви”?
Според мен има една - да се научим да гледаме на неприятностите от птичи поглед и много много да не издребняваме...

Гледайте "Духът на здравето" всяка неделя от 8:00 по bTV.

Коментар:
Изпрати
коментари: 7
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?