Мисъл на деня

Лудост e да правиш едно и също нещо отново ...

 
 

Мартеници с една кука, прежда и търпение

Мартеницата носи своята традиция и не се опитвам да избягам от нея
  • 3010
  • 0
  • 1
    0
353076.jpg
Снимка:  LadyZone.bg
Тя се казва Антоанета Димитрова, на 43 години е и живее в София. По-голямата част от детството си е прекарала при баба си, която я научава да плете и да прави всякакви сръчнотии с ръцете си и голяма доза въображение. Едва на 4-годишна възраст тя се научава на основната плетка на една кука, която всъщност е базата на всяко плетиво от този род. Когато тръгнала на училище, вече можела да плете шалове и шапки и знаела различните видове плетки и техники. До четвърти клас вече можела да шие и да крои и така талантите й се развили до неузнаваемост. След седми клас заминава за Москва, където продължава да се занимава с хобито си и се записва на курс по шев и кройка. Владее декупажна техника, пачуърк, плетене с мъниста, както и различни техники за декорация.

 

Кога започна да се занимаваш с изработката на мартеници?
От малка плета мартеници. Плетивото е моята страст. През годините работех като мениджър, счетоводител, личен асистент и какво ли още не, но през цялото време не спирах да се занимавам с изработването на всякакви сувенири, бижута и украшения. Правя мартеници и на дъщеря ми всяка година, това е нещо като семейна традиция.

Кога превърна хобито в професия?
Преди около две години аз и моя добра приятелка решихме да направим магазинче, което впоследствие се превърна в галерия и наш втори дом, където да продаваме ръчно изработените от нас сувенири. Така се роди галерия „Магика”. Всичко направихме с много любов и мерак и мисля, че се получи доста добре. Колкото до самите мартеници, които правя аз, вдъхновението идва от природата и от слабостта ми към плетивото. Всичките ми мартеници, или поне повечето, са плетени на една кука, а моделите измислям сама.

Какви материали използваш за своите мартеници?
Разбира се, едната кука, вълшебната ми пръчица (смее се), нейните помощници памучните прежди, мъниста, закопчалки и други малки тайни. Използвам памучните прежди, защото са по-приятни на допир и не дразнят кожата - това препоръчвам и на всички, които се заемат с правенето на мартеници.

С какво са различни твоите мартенички?
Залагам на това, което съм видяла от баба си, не разбирам абстрактното и модерното. Мартеницата носи своята традиция и не се опитвам да избягам от нея, а само да я украся и да я пречупя през погледа си. Правя най-различни неща - пръстени, гривни, обици, гердани, животни, брошки и всякакви други фигурки. Всяка мартеница символизира нещо естествено и земно.

Какво би посъветвала нашите читателки, които биха искали да си изплетат сами мартеница?
Бих ги посъветвала да отидат до най-близкия магазин за прежда и да се заредят с по една кука, прежда и търпение. Информация за това как и какво може да се направи има навсякъде из интернет, като най-подходящи са дамските форуми - там има всичко. Тези, които проявят желание биха могли да се отбият за съвет в галерията, за кратък базисен урок по плетиво за начинаещи безплатно.

Още по темата

коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Изпрати
 
Хороскоп
  • Овен
    aries Не закъснявайте много, за да не изнервите близките си, особено ако сте обещали вечерта да отидете на заведение. Сексуалните удоволствия ще ви заредят със сили, ако не са свързани с изневяра, която ...

Топ предложения