Та-да-да-дам! Обявиха филмовата селекция на 64-тото издание на кинофестивала в Кан, който тази година ще се проведе в средиземноморския курорт от 11 до 22 май тази година.

Организаторите избраха 19 филма от общо 1715, които ще се състезават за „Златна палма”. Тази година има рекорд на филмите, режисирани от жена - общо 4 на брой. В селекцията попадат и два 3D филма, единия от които е „Карибски пирати 4” с Джони Деп и Пенелопе Круз. Директорът на фестивала Тиери Фремо сподели, че тази година ще обърнат специално внимание на продукциите от Япония, Тунис и Египет.

Филмът на испанския режисьор Педро Алмодовар - „Кожата, в която живееш”, с Антонио Бандерас и „Дърво на живота“ с Брад Пит и Шон Пен на британския му колега Терънс Малик са сред основните ленти, борещи се за отличие. Датският режисьор Ларс фон Триер ще представи на зрителите и уважаемото жури своята „Меланхолия“. Двукратните носители на „Златна Палма” братя Дарден ще се опитат да спечелят и трета награда с най-новата си творба „Момчето с велосипеда”.

Журито, което ще връчи златното отличие, е оглавено от американския актьор и режисъор Робърт де Ниро. В трудния избор ще му помагат режисьорите Мишел Гондри /Франция/, Емир Костурица /Босна и Херцеговина/ и Бонг Джун-Хо /Южна Корея/. Последният ще получи наградата „Златна камера” за най-добър дебютен филм. Претендентите тази година са два – австралийската лента „Sleeping Beauty” на романистката Джулия Лий и режисьорският дебют на австрийски актьор Маркус Шлейнцер „MICHAEL”.

Старт на фестивала ще даде филмът на Уди Алън „Полунощ в Париж”, в който дебютира първата дама на Франция Карла Бруни. Романтичната комедия обаче няма да се бори за „Златна палма”, поради отказа на режисьора да участва в състезанието.

„ Златна палма” за почит ще бъде връчена на италианския режисьор Бернардо Бертолучи. Такова отличие се дава всяка година на фестивала за творчество, което е много ценено, но не е печелило приза.

На 17 май 78-годишната звезда на френското кино Жан Пол Белмондо ще бъде специален гост на премиерата на новия документален филм "Belmondo, Itinéraire…", посветен на неговата бляскава кариера.

Тръпнем в очакване да разберем кой от любимците на всички нас - Брад Пит, Джони Деп или Антонио Бандерас, ще си тръгне с отличието на фестивала.