Във всяка приказка има добър герой и злосторник. Добрият герои обикновено е красив, съдбата и лошият го подлагат на изпитания, за да докаже храбростта и любовта си. Злосторникът пък е грозен, лъже, краде, живее в самота и вместо да спи спокойно, постоянно крои планове как да вгорчи живота на добряка. За съжаление не само в приказките е така…

В приказката “Подари си роклята от бала” има много добри герои. Всички те съвсем благородно и чистосърдечно предлагаха да подарят своите рокли, обувки и аксесоари от абитуриентския бал на момичета, които не могат да си позволяват закупуването на такива. Именно така доказаха, не само че са от добрите, но и че доброто по принцип съществува и забързаното ежедневие и тежките условия, при които живеем, не могат да променят този факт.

От добрите са и Росица Димитрова (от Варна и Вики Николова (rosica90) от София. Те откликват на молбата да получи техните бални рокли момиче в Берковица. Не след дълго роклята пътува от Варна до офис на куриерска фирма в Берковица. Всичко е отново за сметка на Росица.
Чудесно начало, но… Както винаги, се появява едно НО, което пречи на добрия край на приказката.

Впоследствие се оказва, че още няколко момичета си пратили роклите си в този град, на едно и също лице – А. А. Н., която се представя за момиче от социалния дом там.

Росица се свързва с дома за деца в Берковица и след разговор с директорката се оказа, че там няма момиче с такова име. Обажда се отново на А. Вместо нея на телефона отговаря момче, което признава, че са излъгали. Учтиво са помолени да върнат роклята на собственичката й, на което той отговаря „Утре съм зает” и затваря. Малко по-късно телефонът вече е изключен.



Историята на Вики и измамата с бална рокля и костюм

Всичко започва от един имейл. Изпраща го А. А. Н. от Берковица, в който се представя за живееща в дом за деца „Люба Тенева”. В разговор по телефона споменава, че има брат близнак, който също няма какво да облече на бала си. Вики решава да се погрижи и за двамата. На А. изпраща роклята си с ботуши и чанта, за брат й – костюм с риза и вратовръзка, които купуват специално. Вики се чува няколко пъти по телефона с А., като всеки път звъни тя, защото момичето твърди, че е с ограничени възможности за обаждания. Същата моли за анонимност и желае тази история да не бъде разказвана във форума на LadyZone. Не иска да прати снимка с дрехите, защото двамата с брат й са суеверни.

След няколко дни Вики разбира от Роси, че въпросното момиче е измамница. Не само няма такъв човек в дома за деца в Берковица, но и там тази година няма абитуриенти. Въпреки твърденията, които А. излага в благодарствения си мейл, че в дома има много абитуриенти, които няма как да посрещнат нуждите си. Опитва се да се свърже с нея по телефона, но никой вече не отговаря на телефона, оставен за контакт.

За съжаление това не са единствените две истории, при които се спекулира с добротата на хората, включили се в инициативата Подари си роклята от бала. Четири рокли отпътуваха при един и същ човек в Две могили, Русенско.

Много ни се искаше да пишем само статии за това как роклите намират своите нови собственички и ги правят щастливи. Но тези случки ни провокираха да напишем приказка именно за злосторниците, които в благородната инициатива виждат възможност за лична облага, без да имат ни най-малка нужда. Ще се постараем да дадем колкото се може по-голяма публичност на случилото се. Надяваме се, че хората, които са спекулирали с доверието и добротата на момичетата, ще прочетат това и поне за миг ще се замислят дали са постъпили правилно. Защото подадената за помощ ръка може и да не се целува, но не бива да се хапе!

Информацията, с която разполагаме по случаите (имена, адрес, телефон и т.н.), ще бъде предоставена в случай на нужда, с цел разплитане на лъжите и възстановяване на справедливостта.