Сайтът Държавна сигурност.com публикува секретна лекция на Военното разузнаване „Използуване на жената в разузнаването” от 1969 г.

В документа е описан случай още от Библията, в който жена за първи път е изпълнявала ролята на агент хазяин на конспиративна квартира. Това е блудницата Раав. Тя е приютила през нощта двама съгледвачи, изпратени в Йерихон от заместника на Мойсей – Иисус Невин. Раав укрила съгледвачите на покрива под прострените ленени снопи. Когато стражата ги потърсила, Раав излъгала, че съгледвачите са спали тук, но са си заминали.

Пак в Библията се споменава и за друга жена агент, която използва силата на пола си, за да изпълни задача. Става дума за Далила, която прелъстила непобедимия Самсон и по този начин разбрала, че силата му се крие в дългите коси. Узнала тайната му, тя го приспала, а след това отрязала косите му и го предала на филистимците.

По време на Възраждането се развива и усъвършенства както нелегалното разузнаване, така и разузнаването под прикритие.

Луиза де Керуел е била агент на френския крал Людвик XIV, изпратена от него с мисия в Англия. Благодарение на своя чар, тя усява да влезе в кралския дворец и да стане стане любовница на английския крал Карл II, като по този начин разузнавала всичките му планове за външната политика.

Едно от предимствата на жената в тази сфера е хитростта, с която превъзхожда мъжа. Жената е горделива, което я прави и по-амбициозна, по-склонна е към приключения, а също така умее да съблазнява. Жената е "кротка като агънце, но свирепа като лъвица".

В документа са изложени и отрицателните качества, сред които е откроена влюбчивостта на жената. Британска агентка от Първата световна война се влюбила в обекта, който трябвало да шпионира – чужд офицер, в реултат на което изоставила мисията и се омъжва за обекта. Второ негативно качество на жените е склонността те да преувеличават чутото и видяното.

И ний сме дали нещо на шпионажа...

В документа са представени и конкретни примери за успешна кариера на жените в разузнаването - Гертруда Бел, Сара Аружон, Йошико Момоаки, Лей-Лай, Мата Хари, Марта Рише, Анна Жданкова-Клаузен, както и българката Свобода Анчева. Тя е използвана от съветското разузнаване на територията на България. Родена е през 1912 г. , а през 1927 г. емигрира в СССР . През 1940 г. съветското военно-морско разузнаване в Одеса я прехвърля заедно с мъжа й Гино Георгиев Стойнов в Каварна под името Милка Владимирова. Задачата им е да изградят нелегална резидентура. По време на специална подготовка в Разузнавателното управление на Генералния щаб на РККА и разузнавателния отдел на щаба на Черноморския флот Свобода (Гина) научава морзовата азбука. Работата й е оценена високо от съветското военно разузнаване. Арестувана е през февруари 1943 г., а мъжът й е убит. По-късно е наградена с орден "Ленин" (1966), два пъти с орден "Георги Димитров" (1970, 1983), обявена е и за герой на социалистическия труд на НРБ (1973).

Меден капан без мед

Привлекателната жена уж случайно се запознава с мъж. Тя изпъква сред всички останали на събитието, защото е прекарала около година в обучение как да флиртува, да бъде красива и да омайва силния пол. Уж случайното запознанство прераства в интимно усамотяване. Понякога стаята е предварително подготвена, оборудвана със скрити камери и други записващи устройства.   Размекнат от нежността и сексапила на жената, мъжът й споделя дори строго секретни тайни. Мъжът пада в т.нар. меден капан.

Друг негов вариант е жената да използва упойващо вещество, което сипва в питието на целта. След като той загуби съзнание, тя претърсва дрехите и вещите му, за да събере нужната й информация.

За да изпълни мисията си, жената разчита освен на красотата си и на специално разработени упойващи парфюма, на измислена лична история, забулена в тайни, с която да предизвика любопитството на мъжа.

Меденият капан е особено разпространен в Русия, САЩ и Китай. Попаднал в него, мъжът има две възможности – да бъде вербуван за двоен агент или да признае грешката си и с това кариерата му да приключи. Медените капани не винаги са само за една вечер - напротив. Често те изискват дълго внедряване - месеци, години, в които жените имитират семеен живот и чувства.

Кодово име Синди

Историята познава следния случай - Мордечай Вануну – техник от завод за ядрено оръжие в Израел, емигрира в Англия, където разказва за подготвяне на тайно ядрено оръжие. За да бъде добре защитен от властите, техникът е настанен в тайно убежище. Скучният живот на беглец обаче скоро го изморява и той решава да направи кратка екскурзия до различни туристически забележителности. Там уж случайно среща със симпатична жена, а приятелството им скоро прераства в интимност. Двамата влюбени заминават за Рим, където обаче, за нещастие на техника, се озовават на територия на Мусад. Агентите го упойват, отвличат, а след това насилствено го отвеждат в Израел. Там прекарва 18 години в затвора.

Любимата му, всъщност е офицер от Мусад, използвала кодовото име Синди. Мисията й била да изведе Мордечай извън границите на Острова, за да се предотвари дипломатически скандал. След тази успешна мисия Синди сменя самоличността и местоживеенето си.

Една от най-известните жени шпионки - Мата Хари, прекарва няколко години в работа като еротична танцьорка на екзотичен остров. Благодарение на красотата и чара си, в продължение на години тя черпи информация от френските офицери, която споделя с германците. Мата Хари е разстреляна назидателно - вид наказателна акция срещу всички жени, които в бъдеще биха дръзнали да използват красотата си, за да променят хода на войната.



Всъщност оказва се, че женската усмивка, чарът и хитростта са по-силни оръжия дори от атомните бомби!