Снощи Apple представи големия, 5,8-инчов iPhone X (произнася се „десет” или „ten”, а не “екс”) – върхов модел, с който компанията отбелязва 10 години от пускането на първия си смартфон. Той ще се продава от ноември.

На събитието в Калифорния бяха показани и новите телефони iPhone 8 и iPhone 8 Plus, които ще са в магазините от 23 септември. Обикновено година след представянето на даден модел Apple използва същата номерация, но с S накрая. Този път обаче името 7S бе пропуснато и компанията премина направо към 8.

Вероятно причината е чисто маркетингова – да се постигне „равенство” с конкурентите от Samsung, които наскоро лансираха Galaxy S8, а след дни ще започнат да предлагат и Galaxy Note 8, коментира технологичният сайт The Verge.

Маркетингови са и основанията за избора на името iPhone X, което подсказва, че апаратът е позициониран над осмицата, но без да използва числото 10. Клиентите биха се чувствали объркани и изостанали, ако си купуват новия iPhone 8, а в същото време на щанда виждат iPhone с пореден номер 10.

Ако трябва да сме честни, iPhone X е устройството, което повечето хора ще искат, но ще си вземат iPhone 8 (700 долара за версията с 64GB), тъй като цената на юбилейния модел е висока – 1000 долара за версията с 64GB и $1149 за модела с 256GB памет.

Подобен скок в номерацията направи и Microsoft, която премина от Windows 8 направо към Windows 10. Целта бе да се поощрят хората с Windows 7 и 8 да се възползват от безплатния ъпгрейд.

Остава загадка как ще се казва след една година новият iPhone – дали ще е iPhone 8S, iPhone 9 или iPhone XS.