Някои обичат големи, а други малки. Татуировки... разбира се.

Снимка: Тhinkstock/Guliver Photos

Счита се, че разкриваме своята индивидуалност едва когато свалим дрехите си. Първият въпрос, който хората задават преди татуиране е: боли ли? Отговорът е ясен. Естествено, че боли. Но не е толкова страшно, колкото изглежда. Уредът за татуиране има игла (или игли), които много бързо пробиват кожата, поради което някои хора не усещат пробожданията като болка, а само като вибрация.

Разбира се, че силата на болката зависи от зоната на тялото, която се татуира. Частите на тялото, покрити с мускули, по-лесно понасят пробожданията от частите на тялото, под които непосредствено има кост. Болките са по-силни и при татуиране на части на тялото, в които има голямо количество нерви.

Лицата, извършващи татуировките, препоръчват преди татуирането да си починете и нахраните.

Строго забранено е да се облекчава болката с алкохол и други упойващи вещества. Някога татуировките са се използвали за медицинско лечение на главоболието, очните болести и ревматичните заболявания. Не трябва да се страхувате от зарази, тъй като професионалистите в студията твърдят, че строго спазват хигиенните норми. Инструментите се дезинфекцират в стерилизатори при 240° С.

Непосредствено преди контакт с кожата ви лицето, изработващо татуировките, си поставя ръкавици, дезинфекцира кожата с препарат, при необходимост отстранява излишните косъмчета и прави отпечатък на татуировката върху кожата.

След това намазва кожата с вазелин, за да облекчи татуирането, и със специален инструмент започва да нанася боята. Първо леко очертава контурите, за да не се изгуби картината по време на татуирането. За лицето, подлагащо се на татуиране, най-неприятни са първите 15 минути, докато кожата не привикне към болката.

Чувствителни зони са: глезените, гръбнакът, ключицата и ребрата, а нечувствителни са зоните на ръцете, бедрата (външната част) и раменете.

Преди татуирането избирате и боята. Съществуват синтетични и растителни бои. Растителните са с по-ниска интензивност, но специалистите, извършващи татуировките, предупреждават, че мнозина са алергични към синтетичните бои.

Върху кожата можете да татуирате почти всичко.

Много важно е да следим указанията, които получаваме след завършването на татуировките, тъй като по този начин се избягват евентуалните инфекции.

Инфектирането става, ако с прясно изработена татуировка стоим и работим в прашно помещение, ако през първите дни след татуирането ни вали дъжд, къпем се, печем се на слънце или в солариум. Изключително важна е и хигиената! Една седмица след татуирането трябва да избягваме да спортуваме, а татуировката трябва да се измива два пъти на ден и да се маже с антибактериален крем след всяко къпане под душа.

Татуировките не са само болезнени и вечни. Ако излезете от студиото доволни, може бързо да се върнете в него отново, тъй като по думите на създателите татуировките могат да създадат зависимост.

Можете да се татуирате когато и да е. И въпреки че за най-благоприятни сезони се смятат есента и зимата, повечето хора  се татуират през лятото.
През този сезон татуировката е изложена на слънце, като това удължава периода на заздравяване.