Вижте поредното разсъждение, посветено на темата "Храната - любов и омраза" на страниците на сп. "Жената днес". Този път - обширно обосновано, много информативно и крайно мнение, което ни съветва какво и как да ядем:

Новите усещания и спомените за тях произвеждат дълготрайно щастие. Замислено ангажирани с ежедневните грижи, забравяме за този важен житейски урок. Преставаме да търсим, превръщайки се в гайки и винтчета в най-негостоприемния за щастието механизъм, създаден от човека - обкръжаващия ни свят. Плаваме по руслото на рутината, която убива в нас човечността, себеуважението, надеждата и любовта. Не осъзнаваме, че най-голямото богатство за човека не е материално, а нещо просто и част от всеки от нас. Времето. Единственото, което наистина ни принадлежи и има значение в този живот. Невидимо, често приемано за даденост, то се изплъзва с методична точност. Секунда след секунда, час подир час. Как изживяваме живота си, борейки се с невидимите си демони и душевни страхове, е наше лично решение и никой не е способен да влияе на процеса.

Най-екстравагантните вещи не могат да се сравнят с новите усещания, водещи към самоопознаване.

Част от този процес е храната и отношението ни към нея - като неизбежна част от бита и съществуванието ни. Връзката ни с храната е най-пряката връзка към самите нас. Отговорността ни към нея е определяща за нивото на разума ни. И тъй като човечеството не може да се похвали с изобилие от този продукт, следващите редове няма да са приятни.

Какво ядем?

Антибиотиците, използвани при отглеждането на животни, пилета и риба, преминават в организма ни, убивайки ни. Едно пиле, заклано 30 дни след излюпване, захранено с хормони на растежа, угоено със соев шрот (ГМО внос от САЩ, където соята е почти 100% ГМО), е продукт на химията и алчността. То е отрова. Тези пилета са генетично модифицирани, за да имат повече бяло месо, отглеждани са при нечовешки условия, израснали са с такава скорост, че мускулите им не могат да ги държат изправени. Ако погледнете в такава фабрика, никога повече няма да вкусите пилешко.

Чували ли сте за „Монсанто”? Скромно започналата преди 110 години фирма днес е мултинационален конгломерат, произвеждал през годините „полезни неща“ като химикала Agent Orange – той бе предназначен да унищожи виетнамската джунгла, лишавайки американските противници от убежище. Между 1962 и 1971 г. САЩ изливат 80 000 000 литра от химикала върху 5 000 000 виетнамци, умъртвявайки 400 000 от тях. В последствие 500 000 деца се раждат с дефекти. „Монсанто” произвежда ДДТ от 1944 до 1972 г., когато производството му се забранява от американския Конгрес. Колко хора и животни са засегнати през годините е неизвестно. В момента компанията е почти пълен монополист на производството и продажбата на генно модифицирани соеви зърна в САЩ. Известна със силовите си методи, с опита си в раздаване на подкупи, както и с високопоставените си в щатската администрация агенти, „Монсанто” упражнява основния натиск върху Европейската комисия за допускане на ГМО на Стария континент.

Цялата световна хранителна система, създадена през последните 50 години, е противоестествена.

Основана на ламтеж за количество за сметка на качеството, тя храни тревопасните с жито, а рибата с пиле. Преди 30 години, когато рибата се ловеше индустриално в световния океан - с презумпцията, че е нескончаем ресурс - имаше такъв излишък, та хранеха пилетата с риба. И те имаха вкус на риба. Днес, когато има прекалено много изкуствени пилета, е обратното. Виждал съм в оранжерия в Тунис как домати растат върху 4-метрови храсти без корени. Огромното растение завършва не в земя, а в кофичка с шепа пръст, постоянно напоявана с капки химия. Това не е домат, а адско изчадие и се продава днес в магазина до вас.

Погледнете какво ядат децата през 180-те дни годишно, през които са на училище. Хот-дозите, мазните наденици и пици на продавачите на смърт около училищата ще убият детето ви.
Какво ще ни поднесе бъдещето? Ако продължаваме да обожествяваме химичната храна, е видно, че човечеството ще боледува, за да бъде лекувано отново с химия - докато накрая и Homo sapiens светне като елемент от Менделеевата таблица.

Какво пием?

Погледнете трайността на една газирана напитка. Намирате ли за нормална двугодишната й годност? Каква химия може да съхрани течността за такъв период? Знаете ли, че доброволно пиете фосфорна киселина? Натуралните сокове са есенция с натриев глутамат за привикване и чаша захар.

Евтините вина са продукт на лъжата. Евтините високоградусови алкохоли са продукт на спирта, химията и контрабандата. Бутилираните „минерални“ води на някои производители са измама. Бозата у нас от години не се прави от просо и ечемик, а от вода с нишесте и толкова консерванти, че децата не познават думата резливо.

Има ли спасение?

Не яжте fast-food. Отговорът защо да не го правите се крие в самото име. Не е редно де се подхожда бързо към нещо толкова фундаментално като храната. Fast-food е създаден от безчовечието на американската духовна система, където човек е роб от раждането до смъртта. Изхождайки от богатия си опит по темата, те знаят, че един роб няма за какво да бъде глезен с време за храна. Нито с качество. На него му е необходимо точно количество запълване на стомаха, за да се чувства доволен в света, изрисуван от Чарли Чаплин в „Модерни времена“.

Самата храна се произвежда на конвейер (също американско изобретение) през целия път до устата ви. За да се печели време, автоматизацията при производството на този боклук е превърната в религия с нейния върховен бог – криво усмихнат Клоун, жадуващ за душите на децата ни. Знаете ли, че най-големият консуматор на месо, картофи и домати в САЩ е същият този клоун? Че е финансово толкова мощен, че може да застави производителите на храна да я манипулират спрямо неговите изисквания, създавайки я с точен размер и вкус, за да съвпада до милиметър с дупките на машината, последните две от които са ваши? Подобно на тютюневите гиганти Клоунът слага в този вид „храна“ добавки, водещи до пристрастяване.

Чрез евтините си играчки той протяга ръце към наивността на децата, осигурявайки си бъдещето. Във вредността на fast-food няма защо да ви убеждавам. Фактите говорят сами: погледнете статистиката за наднормено тегло, където САЩ е безспорен световен лидер с 65% затлъстяване при възрастните или с диабета, от който там страда всеки трети. Тази коварна болест е нараснала със 70% сред младите през последните 10 години. Изправени сме пред вероятността следващото поколение да е първото с по-малка продължителност на живота. Лечението на болести, свързани с лошата храната и начин на хранене, струва на САЩ 150 000 000 000 долара годишно.

Не преяждайте.

Хората преяждат на нервна почва. Продължават да се тъпчат, дълго след като са се заситили. Вероятно това е резултат от обкръжаващата действителност. Човешкото тяло е изваяно от еволюцията във времена, в които захарите, мазнините, солта са били трудни и скъпи за набавяне. Този етап от нашето развитие е отминал. В една бутилка кола днес има повече захар, отколкото човек преди 100 години е консумирал годишно. Масова практика е автоматичното солене на храната, без дори да е била опитана. Излишно е да ви убеждавам, че е необходимо да изразходвате толкова калории, колкото сте приели чрез храна. А баналната причина рядко да виждате дебели възрастни хора е, че наднорменото тегло и дълголетието са несъвместими.
Четете етикетите. Учудвам се колко малко хора знаят, че съдържанието на храните е написано според количеството дадена съставка. Когато си купувате консерва гъши дроб, а на етикета на първо място е написано свински дроб това означава, че в дадения продукт има най-голямо количество свински, а не гъши дроб. Знаете ли какво стои зад Е-тата с номера след това? Това са хранителни добавки, стабилизатори, антиоксиданти, оцветители, подобрители, ароматизатори, консерванти, емулгатори и бог знае какво. Много от тях за забранени в редица страни като вредни за здравето, но се промъкват у нас поради занижения контрол.

Рекламата често е измамна и подвеждаща. Продукт с ниско количество мазнини не означава непременно нискокалорична храна. Отделете време и се научете да разчитате етикетите. Количествата енергия, витамини и минерали, мазнини, холестерол, соли са фундаментални за вашето здраве и добруване.

Бъдете граждански нетолерантни към измамниците. Нашата сила е в покупателната ни способност. Да не купуваме стоки на такива фирми е начинът ни на борба за собствено оцеляване. Борете се за информираност. Не забравяйте, че живеем в среда, където сме заливани от неверни маркетингови трикове, алчност и контрабанда, логично промъкваща се между капките на контрола. Правете всичко по силите си да проследите произхода на храната. Прекомерното количество хора на земята води до безброй компромиси с нейното производство.

Има ли изход?

Родната ни немотия е оставила милиони хора да преживяват от натурално стопанство. В тези бедни, вечно приведени хора с напукани длани е временното ни спасение. Отглежданите в примитивни условия кокошки, яйца, зеленчуци, плодовете по овощните им дървета са благодат. Цените, на които те ги продават, са повече от разумни. Един сок или компот, произведен на село е най-природното и чисто питие, което можете да си купите. Знам, че трудоемко и времеемко е да се занимавате с подобна логистика. Уверявам ви: времето и средствата ще ви се възвърнат многократно, защото са инвестирани във вашето здраве, в това на семействата и близките ви. Икономисаните днес пари в супермаркетите ще платите стократно за лекарства и лечение в недалечно бъдеще. Но и тук е добре да се внимава! Тъжно е, когато в сезона на доматите родните „земеделци“ ви продават покрай пътя турски, представяйки ги за собствено производство. Когато созополските баби купуват сладко от смокини на огромни разфасовки от „Метро” и после ги „препакетират“ в изпросени от ресторантите буркани. Когато се опитват да ви продадат пластмасова бутилка, пълна с промишлено вино от местния Винпром, представяйки го за домашно.

Тъжно е, че вместо да последват примера на гръцките и турски съседи отвъд планината, които от години получават субсидии за производство на биохрани на мястото на тютюна, родните политици злоупотребяват с трудолюбивите родопчани, държейки ги в зависимост и беднотия. За да не бъдете мамени, не се притеснявайте да разпитвате продавачите. Те рядко ще успеят да ви заблудят. Лесно ще усетите притеснението им от нередните неща, които извършват.

Пътуването не е естествено състояние на храната. Не е редно да ядем китайски чесън, само защото е евтин. Присъединете се към движението на локаворите ( locavore ),  ядящи местна храна от малки стопанства в близост до домовете им. За да осъзнаете колко сме назад, ще ви кажа, че думата „локавор” е избрана за дума на годината от Оксфордския речник през 2007 г. Не яжте готова и замразена храна.

Помнете, че lifestyle не е списание, а причината за болестите около нас.

Научете се да готвите, предайте знанията си на децата, жертвайте време от кариерата си, за да приготвите това, което ядете. Не е нормално да сте толкова взискателни към другите неща, които влизат в тялото ви, пренебрегвайки най-важното от всички.

Био. Тази алтернатива все още прохожда у нас. По-скъпа и трудно достъпна, тя тепърва ще заема подобаващото й място. Баба ми вярваше, че всичко, което ядем, ни убива. Ако уважаваме себе си, няма как да не уважаваме и стомасите си. Пътят на внимателното подбиране на качествения продукт в морето от заобикалящи ни отрови е особено трънлив за българския консуматор. Затова, когато видите продуктите на Harmonica, се сетете, че добрите и честни начинания заслужават нашата подкрепа. Вкусът и забравеният аромат на продуктите от нашето детство ще свършат останалото. Това не е реклама. Това е верую.  

P.S. Докато четяхте тези редове, 20 души по света са умрели от заболявания, свързани с храната, която ядат.  

Новите усещания и спомените за тях произвеждат дълготрайно щастие. Замислено ангажирани с ежедневните грижи, забравяме за този важен житейски урок. Преставаме да търсим, превръщайки се в гайки и винтчета в най-негостоприемния за щастието механизъм, създаден от човека - обкръжаващия ни свят. Плаваме по руслото на рутината, която убива в нас човечността, себеуважението, надеждата и любовта. Не осъзнаваме, че най-голямото богатство за човека не е материално, а нещо просто и част от всеки от нас. Времето. Единственото, което наистина ни принадлежи и има значение в този живот. Невидимо, често приемано за даденост, то се изплъзва с методична точност. Секунда след секунда, час подир час. Как изживяваме живота си, борейки се с невидимите си демони и душевни страхове, е наше лично решение и никой не е способен да влияе на процеса.
Най-екстравагантните вещи не могат да се сравнят с новите усещания, водещи към самоопознаване. Част от този процес е храната и отношението ни към нея - като неизбежна част от бита и съществуванието ни. Връзката ни с храната е най-пряката връзка към самите нас. Отговорността ни към нея е определяща за нивото на разума ни. И тъй като човечеството не може да се похвали с изобилие от този продукт, следващите редове няма да са приятни.

Какво ядем?
Антибиотиците, използвани при отглеждането на животни, пилета и риба, преминават в организма ни, убивайки ни. Едно пиле, заклано 30 дни след излюпване, захранено с хормони на растежа, угоено със соев шрот (ГМО внос от САЩ, където соята е почти 100% ГМО), е продукт на химията и алчността. То е отрова. Тези пилета са генетично модифицирани, за да имат повече бяло месо, отглеждани са при нечовешки условия, израснали са с такава скорост, че мускулите им не могат да ги държат изправени. Ако погледнете в такава фабрика, никога повече няма да вкусите пилешко. Чували ли сте за „Монсанто”? Скромно започналата преди 110 години фирма днес е мултинационален конгломерат, произвеждал през годините „полезни неща“ като химикала Agent Orange – той бе предназначен да унищожи виетнамската джунгла, лишавайки американските противници от убежище. Между 1962 и 1971 г. САЩ изливат 80 000 000 литра от химикала върху 5 000 000 виетнамци, умъртвявайки 400 000 от тях. В последствие 500 000 деца се раждат с дефекти. „Монсанто” произвежда ДДТ от 1944 до 1972 г., когато производството му се забранява от американския Конгрес. Колко хора и животни са засегнати през годините е неизвестно. В момента компанията е почти пълен монополист на производството и продажбата на генно модифицирани соеви зърна в САЩ. Известна със силовите си методи, с опита си в раздаване на подкупи, както и с високопоставените си в щатската администрация агенти, „Монсанто” упражнява основния натиск върху Европейската комисия за допускане на ГМО на Стария континент.
Цялата световна хранителна система, създадена през последните 50 години, е противоестествена. Основана на ламтеж за количество за сметка на качеството, тя храни тревопасните с жито, а рибата с пиле. Преди 30 години, когато рибата се ловеше индустриално в световния океан - с презумпцията, че е нескончаем ресурс - имаше такъв излишък, та хранеха пилетата с риба. И те имаха вкус на риба. Днес, когато има прекалено много изкуствени пилета, е обратното. Виждал съм в оранжерия в Тунис как домати растат върху 4-метрови храсти без корени. Огромното растение завършва не в земя, а в кофичка с шепа пръст, постоянно напоявана с капки химия. Това не е домат, а адско изчадие и се продава днес в магазина до вас.
Погледнете какво ядат децата през 180-те дни годишно, през които са на училище. Хот-дозите, мазните наденици и пици на продавачите на смърт около училищата ще убият детето ви.
Какво ще ни поднесе бъдещето? Ако продължаваме да обожествяваме химичната храна, е видно, че човечеството ще боледува, за да бъде лекувано отново с химия - докато накрая и Homo sapiens светне като елемент от Менделеевата таблица.

Какво пием?

Погледнете трайността на една газирана напитка. Намирате ли за нормална двугодишната й годност? Каква химия може да съхрани течността за такъв период? Знаете ли, че доброволно пиете фосфорна киселина? Натуралните сокове са есенция с натриев глутамат за привикване и чаша захар.
Евтините вина са продукт на лъжата. Евтините високоградусови алкохоли са продукт на спирта, химията и контрабандата. Бутилираните „минерални“ води на някои производители са измама. Бозата у нас от години не се прави от просо и ечемик, а от вода с нишесте и толкова консерванти, че децата не познават думата резливо.

Има ли спасение?

Не яжте fast-food. Отговорът защо да не го правите се крие в самото име. Не е редно де се подхожда бързо към нещо толкова фундаментално като храната.  Fast-food е създаден от безчовечието на американската духовна система, където човек е роб от раждането до смъртта. Изхождайки от богатия си опит по темата, те знаят, че един роб няма за какво да бъде глезен с време за храна. Нито с качество. На него му е необходимо точно количество запълване на стомаха, за да се чувства доволен в света, изрисуван от Чарли Чаплин в „Модерни времена“.
Самата храна се произвежда на конвейер (също американско изобретение) през целия път до устата ви. За да се печели време, автоматизацията при производството на този боклук е превърната в религия с нейния върховен бог – криво усмихнат Клоун, жадуващ за душите на децата ни. Знаете ли, че най-големият консуматор на месо, картофи и домати в САЩ е същият този клоун? Че е финансово толкова мощен, че може да застави производителите на храна да я манипулират спрямо неговите изисквания, създавайки я с точен размер и вкус, за да съвпада до милиметър с дупките на машината, последните две от които са ваши? Подобно на тютюневите гиганти Клоунът слага в този вид „храна“ добавки, водещи до пристрастяване.
Чрез евтините си играчки той протяга ръце към наивността на децата, осигурявайки си бъдещето. Във вредността на fast-food няма защо да ви убеждавам. Фактите говорят сами: погледнете статистиката за наднормено тегло, където САЩ е безспорен световен лидер с 65% затлъстяване при възрастните или с диабета, от който там страда всеки трети. Тази коварна болест е нараснала със 70% сред младите през последните 10 години. Изправени сме пред вероятността следващото поколение да е първото с по-малка продължителност на живота. Лечението на болести, свързани с лошата храната и начин на хранене, струва на САЩ 150 000 000 000 долара годишно.
Не преяждайте. Хората преяждат на нервна почва. Продължават да се тъпчат, дълго след като са се заситили. Вероятно това е резултат от обкръжаващата действителност. Човешкото тяло е изваяно от еволюцията във времена, в които захарите, мазнините, солта са били трудни и скъпи за набавяне. Този етап от нашето развитие е отминал. В една бутилка кола днес има повече захар, отколкото човек преди 100 години е консумирал годишно. Масова практика е автоматичното солене на храната, без дори да е била опитана. Излишно е да ви убеждавам, че е необходимо да изразходвате толкова калории, колкото сте приели чрез храна. А баналната причина рядко да виждате дебели възрастни хора е, че наднорменото тегло и дълголетието са несъвместими.
Четете етикетите. Учудвам се колко малко хора знаят, че съдържанието на храните е написано според количеството дадена съставка. Когато си купувате консерва гъши дроб, а на етикета на първо място е написано свински дроб това означава, че в дадения продукт има най-голямо количество свински, а не гъши дроб. Знаете ли какво стои зад Е-тата с номера след това? Това са хранителни добавки, стабилизатори, антиоксиданти, оцветители, подобрители, ароматизатори, консерванти, емулгатори и бог знае какво. Много от тях за забранени в редица страни като вредни за здравето, но се промъкват у нас поради занижения контрол.
Рекламата често е измамна и подвеждаща. Продукт с ниско количество мазнини не означава непременно ниско калорична храна. Отделете време и се научете да разчитате етикетите. Количествата енергия, витамини и минерали, мазнини, холестерол, соли са фундаментални за вашето здраве и добруване.
Бъдете граждански нетолерантни към измамниците. Нашата сила е в покупателната ни способност. Да не купуваме стоки на такива фирми е начинът ни на борба за собствено оцеляване. Борете се за информираност. Не забравяйте, че живеем в среда, където сме заливани от неверни маркетингови трикове, алчност и контрабанда, логично промъкваща се между капките на контрола. Правете всичко по силите си да проследите произхода на храната. Прекомерното количество хора на земята води до безброй компромиси с нейното производство.

Има ли изход?

Родната ни немотия е оставила милиони хора да преживяват от натурално стопанство. В тези бедни, вечно приведени хора с напукани длани е временното ни спасение. Отглежданите в примитивни условия кокошки, яйца, зеленчуци, плодовете по овощните им дървета са благодат. Цените, на които те ги продават, са повече от разумни. Един сок или компот, произведен на село е най-природното и чисто питие, което можете да си купите. Знам, че трудоемко и времеемко е да се занимавате с подобна логистика. Уверявам ви: времето и средствата ще ви се възвърнат многократно, защото са инвестирани във вашето здраве, в това на семействата и близките ви. Икономисаните днес пари в супермаркетите ще платите стократно за лекарства и лечение в недалечно бъдеще. Но и тук е добре да се внимава! Тъжно е, когато в сезона на доматите родните „земеделци“ ви продават покрай пътя турски, представяйки ги за собствено производство. Когато созополските баби купуват сладко от смокини на огромни разфасовки от „Метро” и после ги „препакетират“ в изпросени от ресторантите буркани. Когато се опитват да ви продадат пластмасова бутилка, пълна с промишлено вино от местния Винпром, представяйки го за домашно.
Тъжно е, че вместо да последват примера на гръцките и турски съседи отвъд планината, които от години получават субсидии за производство на биохрани на мястото на тютюна, родните политици злоупотребяват с трудолюбивите родопчани, държейки ги в зависимост и беднотия. За да не бъдете мамени, не се притеснявайте да разпитвате продавачите. Те рядко ще успеят да ви заблудят. Лесно ще усетите притеснението им от нередните неща, които извършват.
Пътуването не е естествено състояние на храната. Не е редно да ядем китайски чесън, само защото е евтин. Присъединете се към движението на локаворите  ( locavore ),  ядящи местна храна от малки стопанства в близост до домовете им. За да осъзнаете колко сме назад, ще ви кажа, че думата „локавор” е избрана за дума на годината от Оксфордския речник през 2007 г. Не яжте готова и замразена храна.
Помнете, че lifestyle не е списание, а причината за болестите около нас.
Научете се да готвите, предайте знанията си на децата, жертвайте време от кариерата си, за да приготвите това, което ядете. Не е нормално да сте толкова взискателни към другите неща, които влизат в тялото ви, пренебрегвайки най-важното от всички.
Био. Тази алтернатива все още прохожда у нас. По-скъпа и трудно достъпна, тя тепърва ще заема подобаващото й място. Баба ми вярваше, че всичко, което ядем, ни убива. Ако уважаваме себе си, няма как да не уважаваме и стомасите си. Пътят на внимателното подбиране на качествения продукт в морето от заобикалящи ни отрови е особено трънлив за българския консуматор. Затова, когато видите продуктите на Harmonica, се сетете, че добрите и честни начинания заслужават нашата подкрепа. Вкусът и забравеният аромат на продуктите от нашето детство ще свършат останалото. Това не е реклама. Това е верую.  

P.S. Докато четяхте тези редове, 20 души по света са умрели от заболявания, свързани с храната, която ядат.