В ранното утро на Велики четвъртък, още преди първите зари на слънцето, традицията повелява да се боядисат великденските яйца. Червеният цвят - символ на Христовата кръв - се полага на първото яйце. С него се прави кръстен знак - първо върху челата на децата, а след това и на всички останали от семейството. Яйцето се подменя със старото и се поставя на избрано място, където се съхранява през цялата година до следващия Великден. Това се прави за здраве, късмет и щастие на всички обитатели на дома.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Според библейския разказ на другия ден след Тайната вечеря Исус и учениците му се отправили към подножието на Елеонската планина. Там той се отделил от тях и отишъл в Гетсиманската градина, за да се помоли на своя небесен Отец да го спаси от страданията и смъртта на кръста.

Въпреки молитвите предопределеното се случило...

Нахлули римски войници, водени от Юда, който се приближил до Исус, целунал го и казал: "Аз дойдох, Учителю!" А Исус го запитал: "Юда, с целувка ли ме предаваш?" Центурионът на войниците се приближил до Исус и вързал ръцете му. От този момент започнал трънливият път на страданията, довели Исус до кръста.

Съден от книжници, фарисеи, начело с първосвещеника Каяфа, след подигравки и хули, Синът Божий бил отведен при тогавашния римски управител на Юдея – Пилат Понтийски, който трябвало да потвърди издадената от Синедриона смъртна присъда. Убеден в невинността на кроткия човек, стоящ срещу него, Пилат неколкократно отказал да даде съгласието си. Същите онези обаче, които посрещнали Исус пред портите на Йерусалим с палмови клонки и постилали дрехите си под нозете на дългоочаквания Месия, приветствайки го възторжено с "Осанна!", сега свирепо крещели: "Разпни го!"

Историческият, политическият, съдбовният момент бил такъв че Пилат отстъпил пред волята на тълпата. По стар еврейски обичай той публично умил ръцете си, за да покаже, че няма вина за смъртната присъда и върнал Исус в ръцете на еврейските управници.

За трънения венец, кръста и пътя към Голгота ще си припомним утре – в навечерието на Разпети Петък... >>