В очакване на Възкресението, решихме да ви организираме малко виртуално околосветско пътешествие, което ще ви разкрие как празнуват Великден по света и ще ви запознае с някои по-различни традиции.

Пазар на черни кокошки

Невероятно, но факт! В едни страни се борят с яйца, а в Квебек всяка година се продават черни кокошки. Това символизира края на Великите пости.

Измиване на краката

В Армения и Сирия е прието свещениците да измиват краката на бедните и да ги канят в храма си. Това се прави с цел да се пресъздаде как Исус е измил краката на учениците си по време на тайната вечеря.

яйцаКриене на яйцата

Несъмнено най-разпространената традиция е тази. Правят го във Франция, Англия, Германия, Швеция, Швейцария, САЩ, Канада, Бразилия. Дори и в екзотични страни като Малайзия, Индия и Австралия! И вие може да скриете великденските яйца навсякъде в къщата и градината си и да предизвикате семейството си да ги открие. Гарантираме ви истинско забавление на празника.

 

Великденски парад

Организират го в Австралия, Англия и САЩ. Шапки със заешки уши, костюми на пилета, яйца и шоколад са основният реквизит на парада. В Молдова също имат подобна традиция, но там обичаите повеляват всички да облекат новите си дрехи и да излязат с тях. Изберете си костюм, поканете и съседите си да се включат в празненството и със сигурност ще падне луд купон.

заекМаскиране като Великденски заек

Това е традиция, отбелязвана от векове в Австрия, Швеция, Германия, Австралия, Канада и САЩ. Децата очакват с нетърпение великденския заек да почука на вратата и да им донесе яйца и лакомства. Тичайте към най-близкия карнавален магазин и изненадайте всички в утрото на Великден!

 

 

Пръскане с вода

Този нетрадиционен за българите обичай е традиционен за унгарците. Рано на Великден унгарските младежи тръгват по домовете на девойките, за да ги напръскат с вода. Момичетата ги очакват със сладкиши и боядисани яйца. В миналото са изливали цяла кофа върху главите им, но днес и няколко капки са достатъчни. Ритуалът символизира плодородието както на земята, така и на жената.