Валери Нешов е роден в Ракита, Плевенска област. От 2001 г. е в София, където работи като готвач в различни водещи ресторанти. Издирва традиционни български продукти, позабравени във времето, с които експериментира и им вдъхва нов кулинарен живот.

Ако искаме да спечелим един мъж, какво трябва да му сготвим – нещо сладко или нещо с месо?
Задължително нещо сладко. И то не какво да е, а шоколад.

Значи твърдението, че само жените обожават шоколада, а мъжете предпочитат месо не е вярно?
Точно така! Мъже, жени – няма значение, всички сме хора. Шоколадът възбужда апетита и не само него. Той трябва да се яде не само за десерт, а и като предястие. Представете си, когато влизате в хубав ресторант, да ви посрещнат с шоколадов трюфел и чаша червено вино. Този вкус гъделичка небцето и апетитът се отваря. След вечеря професионалният шеф-готвач би трябвало отново да ви поднесе нещо шоколадово – като комплимент и като извинение, ако нещо в храната на вечеря не ви е харесало.

С какво можем да комбинираме шоколада?
Например с крокмач*. Или пък с мента. Представете си парче качествен шоколад, комбиниранo със зелено сирене* от Черни Вит. С вкусовете трябва да се експериментира. Именно смелостта отключва чувствата в сърцето.

Ти издирваш традиционни български ястия и вкусове, позабравени във времето. Защо го правиш?

Защото за съжаление поне 4 поколения българи не познават вкуса на истинското наше кисело мляко, кашкавал и бяло саламурено сирене.

Ако една жена изобщо не може да готви, има ли нещо лесно, с което да се справи, но и да впечатли мъжа до себе си?
Ако не може да готви, трябва поне да може да избира продуктите. Те са основата на всяко ястие. Трябва да се научим да различаваме качественото от некачественото. Със сигурност така животът ни ще стане по-добър и лесен. Каквото и да приготви, нейното старание със сигурност ще бъде оценено. Ако иска обаче наистина да впечатли мъжа до себе си, най-добре да го заведе на ресторант. Шеф-готвачът може да ви подготви индивидуално меню, съобразено с повода и личните ви предпочитания.

 

*крокмач - млечен продукт, който се прави от овче мляко, събирано от юли до септември, когато е с най-висока масленост, и осолено. Може да се съхранява в буркани около 2 години, без допълнителни консерванти.
*зелено сирене от Черни Вит - сирене с благородна плесен, което се прави и узрява единствено в Тетевенския Балкан; твърди се, че е единственото на Балканите плесенно сирене.