Лятната градина е онзи незаменим плюс за заведенията, който им поставяме с огнено червено и удебелен шрифт през лятото. Топлото време ни кара да искаме да му се наслаждаваме максимално, но силата на слънчевите лъчи ни подтиква да търсим и сенчеста прохлада. Представяме ви 10 места в столицата, на които може да хапнете вкусно, да пийнете освежаващо и да релаксирате сред зеленина.

Ресторант Mediterraneo 

В топлите летни вечери тук може да се насладите на изключително вкусна храна в прекрасна атмосфера – ярките цветове на мушкатото в саксия контрастират с тъмно зеленото на иглолистните дръвчета. Шарена сянка – ето това богатство, което всички търсим в топлите дни е това, с което лятната градина на ресторант  Mediterraneo  на „Оборище” ни спечели. И, разбира се, приятното меню, в което има много творчество - студен лятна супа от биволско мляко, мента, кедрови ядки и пресни тиквички, скариди саганаки, миксове от брускети с крем от авокадо и маринована в бахар и портокал сьомга.     

Снимка: Facebook

      

Мотто
Лятната градина на Мотто следва актуалните тенденции в минимализма, на които не се подчиняват единствено кичестите корони на дърветата. И добре, че го правят. Иначе нямаше как да образуват тази приятна сянка, на която всички се радваме с жарките дни. На „Аксаков” посрещат с уникално меню и стилен интериор.

Снимка: Facebook

Лаванда
Лаванда е място за хора, които обичат вкусната храна и обожават да ядат. Ние добавяме – харесват и небрежното общуване и уютните, прохладни местенца. Градинското пространство е усвоено добре, така че да се почувстваш като у дома си. Цвят – ето на това ще се наситят очите ви тук – розови петунии, изрисуван велосипед, който хвърчи в небесата, шарени тесктилни възглавнички и аромат на босилек в саксии. В добавка – паеля касерола с миди, оризови вермичели и черноморски миди от Каварна с узо. Все пак не само очите трябва да се хранят. 

Снимка: Facebook

Spaghetti Kitchen
Градината тук е просторна, което е особен плюс, ако си търсиш място за обяд навън. Обикновено в пиковите часове това е доста трудно и някак ти се иска да повdигнеш вежда към непознатите, които ядат бавно и се наслаждават на всяка хапка. Очите ви ще си починат тук, защото има много зеленина. И не забравяйте да опитате свежия таратор с лайм и сметана.

Снимка: Facebook

65 светулки
Малкият бар на ъгъла на „Хр. Ботев” и „Солунска” вече разполага с още една лятна градина. Тя е обособена малко по-встрани от основното място и е чудесен избор, ако искате да си направите лично празнество. Артистичното пространство на външната градина е аранжирано с хартиени гирлянди, чадъри, а на масите дори ще ви посрещне изобретението на „светулките” воден ръчен климатик.

Cozy бар
Квартал „Малинова долина” също е в София, макар да е далеч от Попа или площад „Славейков”. А Cosy бар е наистина уютно местенце, в което може да релаксирате, да поплувате, да се освежите, да изпиете нещо интересно, което правят само там (като например бяла мента с родопски мед). Градината с басейн може да бъде домакин на събития като сватби, рождени дни и др.

Once Upon a Time Biblioteka
Центъра на София никога не е бил толкова приятен, колкото в момента, в който заработи Biblioteka. Зеленината на Докторската градина, близостта на места като Софийския университет и Народна библиотека, които се посещават от интелигентни хора, обособяват бара като едно атрактивно и свежо място от поп културата на столицата. Около мястото често се провеждат винтидж базари и прожекции от лятно кино. Лятната градина е чудна за танци и пикници с вкусна храна и студени коктейли. А тази романтика й отива на лятна София. 

Снимка: Facebook

Оne more bar
Това е първото място, на което се предлагат органични и веган коктейли. В One more bar предлагат вкусен неделен брънч от мекички с конфитюр и домашна лимонада. Може да изпиете едно кафе и ако порсто ви писне от затворения офис и имате нужда от глътка въздух.

Снимка: Facebook

One more кино
Белите диванчета и тапицерии на столовете в комбинация с преобладаващо дърво създават изключителна приветливост на мястото. Пространството е обширно и създава усещане за свобода. В близост тече изкуствено създадена рекичка в водопади, а живият плет от разноцветни растения, които са посадени, са истинска отмора за очите. One more Кино се намира на площада на НДК, на ъгъла на „Фритьов Нансен” и „Патриарх Евтимий”. В арт пространството може да гледте филми под открито небе (от неделя до вторник), или просто да пофлиртувате под звездите.