#Пътувайте нощем - Ако имате възможност, резервирайте билети за нощния влак, автобус или самолет (стига, разбира се, пътуването ви да включва повече часове). Така хем ще спестите разходи по нощувки из крайпътни мотели, хем ще пристигнете на желаната дестинация бодри и отпочинали, заредени с енергия и настроение.
#Възползвайте се от безплатните услуги и подаръци: Не се притеснявайте да се възползвате от полагащите ви се безплатни услуги и подаръци по време на пътуването и почивката – от закуските и слушалките за самолети до шампоаните, балсамите и сапуните в хотела. Така не само ще облекчите тежестта на ръчния си багаж, но и определено ще спестите финансови разходи покрай осигуряването на този малък лукс. 

#Залагайте на мострите - Не можете да живеете без любимите си продукти за красота? Но, честно казано, мястото, което заемат в ръчния ви багаж, е ужасно голямо. Ето защо, преди да тръгнете на път, вместо да се запасявате с големите кутии грим, парфюм и други подобни, попитайте за безплатни мостри – количеството в тях ще ви е напълно достатъчно по време на почивката, пък и така безспорно ще спестите значително пространство в чантата си. Ако не намерите мостри, направете си сами такива – просто отделете от всичко необходимо и го разпределете в предварително подготвени за целта малки кутийки или тубички.

#Спестете разходи около телефона - Преди да поемете на път, превключете настройките на телефона си на Wi-Fi роуминг, настройте го на "самолетен режим", за да предотвратите таксуването от входящите повиквания, и използвайте безплатни приложения за съобщения като WhatsApp например.

#Защитавайте се от слънцето - Може да забравите всякакви козметични продукти, но не и тези със слънцезащитен фактор. Независимо дали отивате на планина или на море, дали ще се разхождате или ще разглеждате местни забележителности, не го правете без да сте нанесли върху лицето и тялото си задължителния крем с висок фактор. Един стик в ръчната чанта пък ще ви свърши чудесна работа, докато пътувате.

#Не забравяйте служебната/студентската/ученическата карта - С нея спокойно може да се възползвате от безплатните или по-евтини посещения на музеи и галерии, които съответният град предлага. Същото се отнася и за пенсионери, инвалиди и ветерани. Много са местата по света, които предлагат големи отстъпки именно и най-вече за тези групи хора.

#Премахнете лошите миризми - Не изхвърляйте остатъците от сапун в хотела. Сложете ги в чантата, като ги пръснете измежду дрехите, които не сте успели да изперете по време на почивката. Това ще ви спести лошите миризми в куфара. 

#Опаковайте храната и напитките с тиксо - Тиксото може да спаси съдържанието в кутиите и шишетата от евентуално изливане измежду дрехите и останалия багаж в куфара или чантата.

#Дръжте зарядното устройство под ръка - Ясно е, че в даден момент все ще ви се наложи да заредите мобилния си апарт, а повечето места ще ви таксуват подобна услуга. 

#Участвайте в туристически игри - Повечето културни паметници, музеи и атракции предлагат безплатен вход веднъж седмично или месечно. Посещението на определени места именно с периода, включващ подобни промоции излиза сравнително по-изгоден. Успоредно с това, ако сте участвала и спечелила билети за едно или друго културно мероприятие за периода, ваканцията ще бъде още богата.  

 

#Резервирайте почивката отрано - Резeрвациите на хотелските стаи по-отрано, както и на билетите за самолет, кораб и автобус, определено са на по-ниски и изгодни цени, така че не пропускайте да се възползвате от този благоприятен за вас факт.

#Проучете внимателно полетите - Понякога две различни авиокомпании могат да предложат по-евтини еднопосочни билети в сравнение с двупосочния билет на една и съща авиокомпания. Затова проучете всички възможни полети и тарифи.