Традиционно, повечето хора асоциират Перу с Мачу Пикчу - едно от наистина поразителните чудеса на света. Но страна като Перу крие още много тайни и красоти. Пътешествениците, които обичат екзотичните и по-малко известни дестинации, могат да открият своите кътчета именно тук. Едно от тях е т.нар. Планина на дъгата. Тук има зашеметяващи гледки, малко известни както на туристи, така и местни жители. Това прави тази част от красивата Южна Америка идеалното място както пътуване, така и за туристическа фотография.  

Vinicunca е свещена планина за местните. Тук пейзажът се променя с всеки изминат метър. Може да разгледате висящи ледници, тюркоазени езера, цветни хълмове, срещи с хората кечуа и тъмночервени долини, обитавани от алпаки.

Един от традиционните трекове е с дължина по-малко от 10 мили отиване и връщане, и се минава за около 3 часа. Планината е трудна за изкачване, условията са сурови и трябва наистина да искате да видите какво има там горе, за да бъде желанието ви достатъчно силно и да ви отведе до края. Но изкачите ли се, със сигурност ще възкликнете – заслужаваше си! От върха може да се заснеме спираща дъха 360-градусова гледка на цветните хълмове на планината. Те са особено живописни, но като много красиви неща и те имат тривиално обяснение за особения си чар. В случая това е наличието на различни минерали и химични елементи в състава на почвата. Така се появяват хълмове, набраздени от цветни ивици от неоново червено, през електриково жълто до меко синьо.

Казват, че ако момиче мине под дъгата, ще стане момче. През планината на дъгата в Перу могат да минат всички и да си тръгнат същите. Но само по пол. Иначе ще са съвсем различни – с шарено в зениците и много красиви спомени.

Снимка: iStock