Животът в Австралия е станал по-добър от този в САЩ само година, след като Доналд Тръмп пое президентския пост, сочат резултатите от последния годишен доклад "Best Countries Ranking".

Другото ключово разместване в световната десетка е третото място на Германия, която вече оставя след себе си Великобритания, гласувала за Брекзит от Европейски съюз.

Класацията обхваща 80 държави в света според тяхната икономическа сила и качество на живот, като беше представена по време на Световния икономически форум в Давос. Докладът е базиран на задълбочено изследване сред 21 000 души от цял свят, които е трябвало да оценят 65 различни индикатора за страните. 

За втора година от изготвянето на доклада Швейцария е на челно място в класацията като най-добрата страна за живот в света.

Снимка: Best Countries Ranking

България се изкачва със 7 места тази година, като вече заема 56 място при 63-о през 2017 г. Съседна Румъния е две места пред страната ни, като дърпа с четири места пред миналогодишното си класиране и вече е на 54-о място сред 80-те държави в подреждането.

Снимка: Best Countries Ranking

Бързо сравнение между България и Швейцария показва:

Население

България: 7,1 млн. души

Швейцария: 8,4 млн. души

Площ

България: 110 879 кв. км

Швейцария: 41 277 кв. км

Брутен вътрешен продукт

България: 52,4 млрд. щатски долара

Швейцария: 659,8 млрд. щатски долара

Вижте как изглежда световния Топ 10 по-долу, като пълния списък можете да намерите в сайта на US News & World Report:

1. Швейцария

2. Канада

3. Германия

4. Великобритания

5. Япония

6. Швеция

7. Австралия

8. САЩ

9. Франция

10. Холандия