Да използваме хубавите дни на есента за разходки сред природата. Но дори когато имаме желание, у много от нас възниква въпросът - "Къде да отидем?". Предлагаме ви 50 красиви места, които стават още по-красиви, когато есента ги обагри в златно и ги застеле с килим от листа. Те са сравнително близо до столицата и няма да ви отнеме много време, за да стигнете до тях.  

1. Природните джакузита на Железница – 23 км от София
Топли минерални извори, чиято вода в миналото се е бутилирала. Басейните са изградени от камъни от ентусиасти, почитатели на природата и планината.

2. Бонсови поляни – 7 км от София
Чудно красива местност с хижа. Ако търсите място за спокойствие и почивка, сред шарените листа на букова гора, където може да полежите, а децата да поиграят – това е. Въздухът е кристално чист, а в хижата – доста гостоприемни.

3. Лесново  – 33 км от София
Какво можете да правите там? Например да летите със самолет. Обагрени в жълто и червено, есенните пейзажи погледнати отвисоко са много красиви. Или пък просто да позяпате излитащите и кацащи самолети, които кръжат над София.

4. Боянски водопад – 8 км от София
Една от най-често посещаваните дестинации, когато идете на Витоша. Достъпен дори да не сте специалисти в планинското изкачване. Може да стигнете с него с кратък преход от местността Златните мостове, до която има и автобуси на градския транспорт.  

5. Кладница - 26 км от София
Село Кладница е един от подстъпите към Витоша. На планинската пътека към природния парк има обособени красиви дървени беседки, а реката осигурява изключителна прохлада. В двора на манастира “Свети Николай Мирликийски Чудотворец" пък има вековен дъб с обиколка на ствола 3 метра.

6. Черни връх - 28 км от София
Перлата на Витоша. Емблематично място, което няма как да пропуснете, ако сте в района. Понятието връх не бива да ви плаши, защото е леснодостъпен. Изберете си ден от есента с приятно, сухо време и... напред!

7. Малката Света гора в Кокаляне - 18 км от София
Урвичкият манастир „Св. Николай Чудотворец” , заедно с крепостта Колалянски урвич, са част от т. нар. Малка света гора. И двата обекта са от стари времена и пазят богата история.

8. Златните мостове
Прекрасна местност за отмора на Витоша, до която може да стигнете с автобус, маршрутно такси, а защо не с велосипед. Изберете си маршрут оттам и се насладете на прекрасна разходка из шумолящи дървета.

9. Парк дворец "Врана" - 15 км от София
На това място не само ще се докоснете до голяма част от историята на България и в частност София, но и ще може да се насладите на спокойствие в непосредствена близост до столицата. Подходящо е и за малки деца, защото алеите са равни и бутането на количка не е проблем. По-големите пък със сигурност ще се заинтригуват от двореца и конюшните.

10. Язовир „Долни Богоров” - 12 км от София

Любимо място на рибарите, чиито съпруги не одобряват хобито им. Защото е близо до София, което значи, че не губят време в път, и им остава достатъчно такова да се наслаждават на риболова.

11. Драгалевски манастир - 10 км от София
Ако искате да се разходите и да запалите свещ за мир в душата - това място е прекрасно. Лесно достъпно, красиво и спокойно.

12. Горни Богров - 20 км от София
В църквата към манастира „Св. Георги” е поставен камък в центъра на олтара, за който се твърди, че става все по-висок. Камъкът е донесен от кръстоносци като оброчен. През уикендите пък може да отскочите до приюта за кучета и да разходите някой от четирикраките любимци.

13. Локорско - 17 км от София
Веднага след последните къщи в селото, започват красиви иглолистни и широколистни гори. През есента тук се разстилат красиви цветове, които топлят душата.

14. Брезник - 49 км от София
Цяло лято Брезник привлича живущи и гости на столицата в аквапарк. Около града има и други интересни места, които може да посетите - парка "Брезнишко бърдо", много храмове, късноантична крепост и др.

15. Цари Mали град - 50 км от София
Комплексът разполага с атракционен парк с много забавления за малки и големи. Може да се разходите на хълма свети Спас, който е и неизменна част от вековната история на района. С него са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като „Цари Mали град“, което се предполага, че означава „Малък Цариград“.

16. Щъркелово гнездо - 45 км от София
До летовището се стига лесно по пътя за Самоков. Разположено е край язовир "Искър" и има както приятна гледка към водата, така и лесни за преминаване пътеки за разходка. Има и заведение с тераса, където може да хапнете вкусно и да се полюбувате на прелитащите над водата птици.

17. Лозенски манастир - 23 км от София
Екопътека "Лозенска планина" ще ви отведе до това красиво, духовно място. Ако сте от по-мързеливите туристи, може да стигнете до манастира и с автомобил - отпред има широк паркинг. 

18. Банкя - 17 км от София
До Банкя може да се разходите просто за да си налеете минерална вода за пиене или да изкарате цял ден край басейна на някои от спа хотелите. Има и други интересни дестинации за разходка - манастирът "Св. Петка", храмът "Св. Св. Кирил и Юлита", къща-музей „Димитър Благоев“. 

19. Мърчаево - 18 км от София
То се намира в живописното северозападно подножие на Витоша и е единственото софийско село, разположено по горното поречие на река Струма и в Пернишката котловина. Може само да си представяте колко красиви есенни гледки предполага това място. Всъщност не си го представяйте, просто идете!

20. Конна база в Чепинци - 12 км от София
Съвсем близо до София, на Околовръстното шосе на София, може да пояздите на свеж въздух и сред зеленината на селото. В село Войнеговци също има конна база. Мястото е подходящо за провеждане и на детски рождени дни.

21. "Златна рибка" край реката - 20 км от София
Ресторантът се намира в красивия Панчаревски пролом - готвят вкусно (има рибарници с живи риби) и са любезни. разбира се, не е задължително да отидете там. Може просто да си направите пикник край реката и да се насладите на спокойствието. 

22. Старо село край Перник - 38 км от София
Няколко километра от главния път Е-89 ще ви отведат в спокойно и приказно красиво селце с пасторални гледки. Ако попаднете и на приказливи баба или дядо, седнали на припек на някоя пейка, може да научите много интересни легенди от миналото на това място. 

23. Драгоманско блато - 40 км от София
Това е най-голямата естествена карстова влажна зона във България. Ако се чудите накъде да се запътите, започнете с Информационния център, в който може да разгледате няколко зали с богата експозиция. Откритите водни площи са богати на езерен камъш, острици, теснолист и широколист папур.

24. Кътински пирамиди - 20 км от София
Край село Кътина се намира природното образувание, наречено Кътински пирамиди, които са скали с червеникав цвят и остри върхове. Формирали са се вследствие на почвена ерозия. Може да стигнете до там с кола за около 40 минути или с маршрутка номер 18. 

25. Курилски манастир "Св. Иван Рилски" - 17 км от София
Светата обител се намира на десния бряг на река Искър, на километър от селото. В близост до него е и старата българска крепост Белиград.
>>>>

26. Мировяне - 12 км от София
В центъра се намира църквата „Света Троица“ , построена през 1871 година. В същата година тя е изрисувана от Михаил и Христо Благоеви. Запазена еи тракийска надгробна могила.

26. Язовир "Хераково" - 16 км от София
В посока Калотина, след Божурище и преди Сливница, ще попаднете на село с интересно име - Хераково. Макар да е малко, махалите му са разположени на около 2-3 км една от друга - Скала махала, Кантон, Бобен, Белица и Каракачан махала. Гледките наистина са забележителни. Водата на язовира успокоява с шумоленето си, но ако сте рибар - със сигурност ще ви развълнува. 

27. Годеч - 48 км от София
Чист въздух и природна свежест - това е основното, на което може да се насладите тук. В добавка - манастирът "Св. Дух", паметник на участниците във войните за България и др.

28. Село Герман - 16 км от София
Като пропуснем традиционните за почти всяко място религиозни храмове, в Герман очите ви ще се насладят на ниви, ливади, овощни и зеленчукови градини, много долове, поляни, пасбища, дъбови, букови, габърови и лескови гори. 

29. Парк-комплекс "Камбаните"
Парковият комплекс е място, където се стичат множество хора през уикендите. Може да си направите пикник на беседките, а децата да се позабавляват, удряйки металните камбани от всички краища на света.

30. Кокалянския манастир - 18 км от София
Едно местенце, в близост до София, което е красиво не само през есента, но цветовете на този сезон го обагрят с особена тайнственост. Според легендите по време на лов в Плана, Самуил убил една сърна, която преди да издъхне, проронила едри сълзи. Трогнат от това, царят заповядал на това място да се съгради манастир в чест на архангел Михаил.

31. Гугулят - 40 км от София
Почти странно на фона на малкото село стои пантеонът "Майка България" - огромен монумент, изграден от червен бетон. В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща майка България, скърбяща за загубените чеда. Ако не искате да гледате точно такъв тип строителство, а предпочитате природните гледки и красоти, просто се разходете около населеното място. 

32. Хижа "Пейкова бука" - 31 км от София
Хижата се намира в близост до село Долни Пасарел. Прекрасен планински извор, който се намира непосредствено под един вековен бук.

33. Хидропарк "Вятърните мелници" в Горна Малина - 33 км от София
Приятно място в близост до столицата, подходящо за топлите дни на есента. Любителите на водните удоволствия са буквално в рая на това място. 

34. Алея на билките, Витоша
Тиха пътечка, която тръгва от Княжевска горае и стига до хижа Момина скала. едно от любимите места на Петър Дънов. Пътеката е маркирана с 40 дървени табелки с негови мисли. 

35. Музеи на совата, морското конче и мечката на Витоша
Планината не е само пътеки и красиви гледки. Знанието за нейните обитатели е събрано в няколко музея, пръснати на различни места. 

36. Рибарникът на Панчарево - 15 км от София
Ако умеете да релаксирате с риболов, само срещу 5 лв. и собствена въдица, тук може да изкарате цял ден. Една от атракциите е щъркела, който идва като по часовник, за да го нахранят край водоема.

37. Чуйпетльово - 46 км от София
Притежава всички качества на курортно селище и е изходен пункт за дивите места на Витоша.

38. Елин Пелин - 25 км от София 
Елинпелинският край е едно от най-запазените места на шопската етнокултурна общност - типичният твърд говор, белодрешното облекло, характерните народни танци, песни и хумор. 

39. Голф игрище, Равно поле - 20 км от София
Модерното съоръжение е за любителите на този малко по-екзотичен за България спорт. Но това е също един от начините да прекарате повече време на въздух и сред природата. 

40. Село Елин Пелин - 27 км от София
На много места ще го срещнете като гара Елин Пелин, но селото не се казва така официално от 1995 г. 

41. Божурище - 13 км от София
Коне, самолети и божури - това са символите на този град. И ако божури не може да видите през есента, а сградата на летището е обвито в бурени, то може да се разходите и да се насладите на една чудесна конна езда в клуб "Конкур" например. 

42. Язовир "Пасарел" - 28 км от София
Едно красиво местенце, в което есенните листа танцуват своя последен танц. Между Лозенска планина и Плана, язовирът е вододайна зона. Къпането и риболовът са забранени, но мястото е чудесно за разходка.

43. Батановци - 37 км
Макар да е град, в околностите му все още се срещат представители на дивата природа. 

44. Големо Бучино - 24 км от София
Местността Поляне край селото е особено живописна през пролетта и есента. Това е мястото, на което се провежда ежегодния събор на селото. 

45. Владайски манастир "Св. Петка" - 14 км от София
Манастирът е действащ и девически. В двора му растат няколко вековни дъбови дървета.
 
46. Своге - 42 км от София
В околностите на града са водопадът "Скакля", Вазовата екопътека и манастирският комплекс "Св. Петка". Ако на въздух ви се отвори апетитът, просто може да похапнете шоколад.

47. Язовир "Опицвет" - 33 км от София
Западно от селото извира река Блато, която се влива в река Искър - може да се разходите по красивото й течение. Ако пък искате нещо с повече история и култура, разгледайте църквата "Св. Неделя", която е построена преди повече от 150 години.

48. Пещерата Боснек - 39 км от София
Не само красиво място, но и обвито в мистерия. В дъното на пещерата има голяма зала, от която изтича вода. Счита се, че тя е жива и лековита.  

49. Нови хан
От селото може да се тръгне за приятна разходка из Лозенска планина. Само на 2 часа път е заслонът "Света Петка".

50. Екопътека "Поглед към девет планини" - 50 км от София
Началото й е в село Сирищник, през Рудина планина, към хижа Джамен.