Режисьорът Стивън Спилбърг и телевизионната водеща Опра Уинфри оглавяват класацията за най-влиятелните знаменитости в САЩ, съставена от престижното списание "Форбс".

Според анализ, възложен на фирмата за социологически проучвания E-Poll Research, Спилбърг и Уинфри имат рейтинг от по 53%, което означава, че повече от половината участници в запитването считат двете звезди за наистина влиятелни.

За сравнение останалите личности във внушителния топ 10, са спечелили доверието на средно 40 на сто от анкетираните. В списъка се отличават имената на вокалиста на U2 Боно (заради усилията, които полага в борбата със СПИН и факта, че помага за разрешаването на социалните проблеми в Африка), треньора на баскетболния отбор „Лейкърс – Фил Джексън, спортният коментатор Ръш Лимбоф, крайно десния телевизионен водещ Глен Бек и комикът – ветеран Бил Козби.

"Може би се изненадвате, че Спилбърг оглавява нашата класация, след като не може да се мери с Опра Уинфри по продадени бестселъри, нито с Глен Бек по политическо влияние, но с филмите си той кара света да го уважава. Оказва влияние върху цяло поколение кинодейци с шедьоври като „Челюсти” и „Извънземното, гласи позицията на екипа на „Форбс”.

Опра Уинфри обаче е помогнала за влизането в класацията и на няколко свои протежета – телевизионерите Мехмет Оз (трети в подреждането), Д-р Фил и Рейчъл Рей. Чаровната водеща наскоро основа собствена кабелна телевизия – Oprah Winfrey Network (OWN).