Преди месец в Русе бе открита алея с пясъчни скулптури, посветени на най-големите технологични открития в историята на човечеството – компаса, телефона, интернета и др.

Триметровите скулптури са дело на автори от осем страни, които са използвали 700 тона пясък за творбите си.

Една от скулптурите е на Никола Тесла. Роденият в днешна Хърватия гений заминава за САЩ и работи за Томас Едисън, но напуска компанията му след като американецът отказва да му плати обещания хонорар за подобренията по генераторите и двигателите.

Етническият сърбин прави множество разработки в сферата на електромагнетизма и в негова чест силата на магнитното поле се измерва в тесла (означение Т). Мнозина считат, че той е много по-талантлив и напредничав от Томас Едисън, който компенсира с добър нюх към комерсиалното. Най-силното доказателство за това е, че Тесла настоява за употребата на променлив ток във времена, когато всички мислят, включително и Едисън, че постоянният ток е по-добър вариант.

През 1943 г. Никола Тесла умира в Ню Йорк забравен и потънал в дългове. Интересът към неговата личност и откритията му се възражда в края на XX век.

Алеята на световните изобретения ще остане на брега на Дунава през цялото лято.

Снимка: Гергана Гугунска